Η Κατερίνα Μάρκου στο Epiruspost

«Οι πολίτες της Ηπείρου με την ψήφο τους, θα με βρουν σύμμαχο και συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθεια για την καλύτερη προοπτική και το μέλλον της περιοχής».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Κατερίνα Μάρκου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Κατερίνα Μάρκου διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή καθότι σύζυγος του πρώην βουλευτή Σάκη Οικονόμου και συχνά της αρέσει να λέει ότι «είναι νύφη στα Γιάννινα».

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες για τις ευρωεκλογές μιλάει στο Epiruspost  για την απόφασή της, το διακύβευμα των εκλογών και για τους προβληματισμούς που αναπτύσσουν οι πολίτες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Εκλέγεστε βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να είστε υποψήφια για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο θέλησε να δώσει ένα μήνυμα ανανέωσης, ποιότητας και διεύρυνσης, επιλέγοντας νέα πρόσωπα, με όρεξη για δουλειά που θα μπορούν να διεκδικήσουν δυναμικά στην Ευρώπη το καλύτερο για τη χώρα. Η πρότασή του, λοιπόν, ήταν εξαιρετικά τιμητική για μένα και δεν μπορούσα να μην την αποδεχτώ. Φυσικά με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ευρώπη. Πλέον οι Βρυξέλλες είναι κέντρο των αποφάσεων και για τη χώρα μας. Μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωβουλή δίνεται η πρώτη μάχη και θέλω κι εγώ να αγωνιστώ για την πατρίδα μου.

– Είστε σε μια συνεχή περιοδεία ανά την Ελλάδα. Ποια θέματα σας θέτουν οι πολίτες.

Σε αυτό το μικρό διάστημα, πραγματικά έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα και παντού διαπιστώνω ότι ο κόσμος είναι πλέον εξουθενωμένος και απογοητευμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ‘πούλησε’ ελπίδα για να ξεπουλήσει τελικά τη χώρα. Κυρίαρχο θέμα είναι φυσικά η υψηλή ανεργία. Δυστυχώς, η παραγωγή στη χώρα μας έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Ο κόσμος θέλει νέες, καλές δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και την οικογένειά του. Μεγάλη αγωνία υπάρχει, όμως, και για τα εθνικά θέματα. Μετά την εθνική ταπείνωση του Σκοπιανού, έχουμε τις αλαζονικές συμπεριφορές των γειτόνων μας, της Τουρκίας αλλά ακόμη και της Αλβανίας, και το Υπουργείο Εξωτερικών ‘πετάει αετό’. Οι πολίτες φοβούνται ότι έρχονται τόσο νέες οικονομικές οπισθοχωρήσεις όσο και εθνικές ήττες.

-Πιστεύετε ότι έγινε επαρκής συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα, γνωρίζουν οι πολίτες ποιος είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου.

Δυστυχώς όχι, και γι αυτό ευθυνόμαστε όλοι μας. Η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, αν και εφόσον θέλει να εδραιωθεί ως μία τρίτη παγκόσμια δύναμη απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα. Είναι δε αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ψηφιακής και οικονομικής σύγκλισης, του μεταναστευτικού και της κοινής αμυντικής πολιτικής. Για τη χώρα μας, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να πάνε στην ευρωβουλή οι καλύτεροι, αυτοί που θα μπορέσουν να παλέψουν με δυναμισμό και επιμονή για την πατρίδα, διεκδικώντας ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη αλλά και στήριξη στα μεγάλα θέματα που ανέφερα και πριν. Γι αυτό και δεν δικαιολογείται καμία χαλαρή ψήφος. Πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και μία ισότιμη θέση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή και στο εσωτερικό της χώρας.

Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας. Για μένα, ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι ακριβώς να μεταφέρει τη φωνή και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον μας. Πρέπει, λοιπόν, να βρίσκεται σε στενή συνεργασία και επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους τοπικούς βουλευτές, με τους πολίτες, να ενημερώνεται διαρκώς και να λειτουργεί συντονισμένα στην ευρωβουλή.

-Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Αποφασίζουμε αν θέλουμε να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ισχυρή στην Ευρώπη και τον κόσμο, ή αν θέλουμε να μείνουμε στη στασιμότητα και τη μιζέρια που μας έχει επιβάλει η ανεκδιήγητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 4 χρόνια, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες και πρέπει να δώσουν ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, αξιοπρέπειας και περηφάνιας της χώρας μας προς το εσωτερικό αλλά και προς την Ευρώπη.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ήπειρο;

Ο σύζυγός μου είναι από την Ήπειρο και περνάω πολύ χρόνο εδώ. Έρχομαι συχνά, όχι μόνο για το σπίτι μας στα Γιάννενα, αλλά γιατί έχει έναν καταπληκτικό συνδυασμό ορεινών και παραθαλάσσιων εξορμήσεων, ανάλογα την εποχή. Πρέπει να σας πω ότι έχω αγαπήσει την Ήπειρο και τους ηπειρώτες, την νιώθω πια δικό μου τόπο. Καθυστερημένα αλλά δυναμικά, γίνονται κινήσεις για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το υπέροχο φυσικό τοπίο, τα εξαιρετικά προϊόντα και η σημαντική πολιτιστική μας παράδοση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να παρουσιάσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, που θα αξιοποιεί όλα αυτά τα πλεονεκτήματα. Με έμφαση στον τουρισμό, ιδίως τις ειδικές μορφές, τη γαστρονομία, την τυποποίηση και εξαγωγή επώνυμων ηπειρώτικων προϊόντων, την ανάδειξη και διατήρηση του μοναδικού ηπειρωτικού πολιτισμού. Όλα αυτά θα γίνουν με σύμμαχο την Ευρώπη, μέσα από την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους κατοίκους της περιοχής μας.

Θέλω να δω την Ήπειρο να κοιτάει ψηλά, να πάψει να είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης όταν έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί σε μία σφριγηλή και πλούσια περιφέρεια. Όχι πια επαίτης, ούτε στο περιθώριο των αποφάσεων που παίρνονται αλλού. Δεσμεύομαι ότι, εφόσον με τιμήσουν οι πολίτες της Ηπείρου με την ψήφο τους, θα με βρουν σύμμαχο και συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθεια για την καλύτερη προοπτική και το μέλλον της περιοχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ