Η Ήπειρος βυθισμένη σε νερά και λάσπες.. Κυβερνητικό κλιμάκιο στα Τζουμέρκα για καταγραφή ζημιών

dimas tzoumerka

Χρόνος και χρήμα θα απαιτηθούν για να κλείσουν οι τεράστιες πληγές που άνοιξαν στην Ήπειρο από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Χρήμα δεσμεύεται να δώσει το κεντρικό κράτος, ο χρόνος όμως δεν υπάρχει.. Είναι ελάχιστος για να γίνουν αποκαταστάσεις, πρόχειρες σε αυτή την φάση, μέχρι το επόμενο κύμα κακοκαιρίας που είναι προ των πυλών.

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών Χρίστο Δήμα επισκέφθηκε περιοχές στα Τζουμέρκα, εκεί όπου καταγράφονται και οι περισσότερες ζημιές.

Δρόμοι έχουν καταστραφεί, ζημιές σε σπίτια και υποδομές, δίκτυο ύδρευσης σχεδόν κατεστραμμένο..

Χρίστος Δήμας: «Πρώτα η σωστή καταγραφή – μετά οι άμεσες αποκαταστάσεις»

Ο Υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε το φαινόμενο εξαιρετικά έντονο, τονίζοντας ότι έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε πολλά σημεία. «Το πρώτο μας μέλημα είναι η σωστή καταγραφή των ζημιών. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ, σε συνεργασία με Περιφέρεια, Δήμους και όλα τα συναρμόδια υπουργεία», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η διαδικασία απαιτεί συντονισμό όλων των φορέων ώστε «να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες αποκαταστάσεις». Τόνισε δε ότι χωρίς πλήρη εικόνα δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων και έργων, ενώ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους.

Δ. Αναγνώπουλος: «Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε τις ζημιές πριν απομακρυνθούν νερά και φερτά»

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Δημήτρης Αναγνώπουλος, εξήγησε ότι η αποτύπωση των βλαβών είναι δύσκολη όσο τα νερά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ποσότητες φερτών υλικών δεν έχουν μετακινηθεί.

«Οι ζημιές δεν είναι ίδιες παντού, άρα και τα μέτρα αποκατάστασης θα είναι διαφορετικά. Ο κάθε φορέας υλοποίησης θα πρέπει να παρέμβει στο αντικείμενό του», υπογράμμισε.

dimas tzoumerka

Μαρία Κεφάλα: «Η Πολιτεία είναι παρούσα – Ξεκινά η καταγραφή πριν το νέο κύμα κακοκαιρίας»

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα τόνισε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. «Σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα Τζουμέρκα, η γρήγορη αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Ξεκινάμε άμεσα την καταγραφή ώστε να προχωρήσουν τα έργα το συντομότερο», σημείωσε.

Γιώργος Αμυράς: «Έπεσε βροχή ενός χρόνου σε τέσσερις ημέρες»

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς επισήμανε τη σφοδρότητα του φαινομένου. «Μιλάμε για βροχόπτωση που αντιστοιχεί σε έναν ολόκληρο χρόνο μέσα σε τέσσερις ημέρες», δήλωσε. Ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις για προσβάσεις σε δρόμους, ενώ έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Φαινόμενο που δεν έχει ξανασυμβεί 50–60 χρόνια»

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε ότι οι κάτοικοι μιλούν για πρωτοφανές γεγονός: «Τέτοιο νερό δεν έχει πέσει 50–60 χρόνια. Ο Ραφτανίτικος δεν είχε φουσκώσει ποτέ τόσο». Αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των πλατανιών που πέφτουν λόγω του μεταχρωματικού έλκους και φράζουν τις κοίτες.

Όπως είπε, τα συνεργεία έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή για καταγραφή εντός δύο ημερών. «Μας δόθηκε εντολή να προχωρήσουμε στις προσωρινές αποκαταστάσεις αλλά και σε μόνιμες λύσεις. Μόνοι μας δεν γίνεται – τα ποσά είναι τεράστια», υπογράμμισε.

tzoumerka zimies

Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων: «490 χιλιοστά νερού – όσο η Αθήνα σε ένα χρόνο»

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης περιέγραψε την έκταση της καταστροφής με μελανά χρώματα. Οι ζημιές στην περιοχή ανυπολόγιστες.

 «Έπεσαν 490 χιλιοστά βροχής ανά στρέμμα, όσο πέφτει στην Αθήνα σε έναν χρόνο». Τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών κατέβηκαν από τα βουνά, προκαλώντας ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και υδρευτικά δίκτυα» τόνισε.

Τα σημαντικότερα προβλήματα από την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής εντοπίζονται σε Ματσούκι, Καλαρίτες, Πραμάντα, Πλατανούσα, Μονολίθι και στους οικισμούς πέριξ της γέφυρας Πλάκας.

Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων: «Το ποτάμι κατέβαζε 60–70% χώμα και μόνο 30% νερό»

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος έκανε λόγο για φαινόμενο «100ετίας».

Η υπερβολική βροχόπτωση και οι τεράστιες κατολισθήσεις μετέτρεψαν τα ποτάμια σε χείμαρρους λάσπης.

«Οι διατομές δεν επαρκούσαν και οι χείμαρροι άλλαξαν κοίτη, παρασύροντας δρόμους και υποδομές», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα θα δοθούν προσωρινές λύσεις μέχρι να υπάρξουν οι πόροι για μόνιμα έργα.