Η ημερήσια έκθεση για τον κορωνοϊό.. Η γεωγραφική κατανομή, οι ηλικίες που χτυπά

Την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τις περιοχές αλλά και τις ηλικίες που χτυπά η επιδημία αποτυπώνει η νέα «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00. Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα κρούσματα σε σχέση με τις 28/03/2020.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.

Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού.

Στους Νομούς όπου δεν υπάρχει επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα περιλαμβάνεται η Θεσπρωτία.

Υπενθυμίζουμε ότι επίσημα έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων, τρία επίσης στο Νομό Άρτας και ένα στην Πρέβεζα.

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως προτιμά να μολύνει ο κορωνοϊός στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.

Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.

Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορωνοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ