Η φυσική σπηλιά φάτνη της Γέννησης!

fatni_mera

Σε φάτνη του Χριστού μετέτρεψε και φέτος το φυσικό σπήλαιο στην είσοδο του χωριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας. Για 21η συνεχόμενη χρονιά.

Το σπήλαιο σε προηγούμενες εποχές προφύlασσε τους βοσκούς και τα κοπάδια τους από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα.

Σήμερα αποτελεί την ομορφότερη φυσική φάτνη της περιοχής.

Η ιστορία της δημιουργίας αυτής της φυσικής και όμορφης φάτνης των Ιωαννίνων ανήκει ξεκίνησε από τον Αριστοτέλη Κύρκο, ο οποίος το 1999 κατά ένα επαγγελματικό του ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα, συνάντησε μια πανομοιότυπη φυσική φάτνη σε σπήλαιο.

Αμέσως συγκράτησε την εικόνα αυτή που του προκάλεσε εσωτερική κατάνυξη και όταν επέστρεψε πρότεινε στην τότε διοίκηση του Πολιτιστικού συλλόγου Καστρίτσας τη δημιουργία μιας φάτνης σαν εκείνη που συνάντησε στο ταξίδι του στην κεντρική είσοδο του χωριού του, μέσα στο φυσικό σπήλαιο της περιοχής.

Η τότε διοίκηση του συλλόγου δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την υπέροχη αυτή ιδέα και αμέσως αγοράζει τις αυτοφωτιζόμενες φιγούρες, τις οποίες και τοποθέτησε στο φυσικό αυτό σπήλαιο μαζί με προβολείς, άχυρο, αλλά και εξωτερική περίφραξη για να μη μπορούν διάφορα ζώα να προκαλέσουν ζημιά στην αναπαράσταση της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καστρίτσας σήμερα προσπαθεί να βάζει κάθε έτος και μια νέα «πινελιά» σε ότι αφορά τον στολισμό της φάτνης (όπως επίσημη τελετή φωταγώγησης, κάλαντα και ψαλμούς έξω από τη φάτνη μαζί με τη βιντεοσκόπηση αυτών, προσφορά γλυκών και ζαχαρωτών στους περαστικούς, στολισμός του περιφραγμένου χώρου με χιονάνθρωπους και λοιπές εορτινές φιγούρες – στολίδια, προβολή στα ΜΜΕ του σημείου αυτού, κτλ.) και με τον τρόπο αυτό να διατηρεί το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υψηλό για να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν στη φάτνη του Χριστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ