Η φαλακρή τραγουδίστρια, στα Παλιά Σφαγεία

FALAKRHΤο έργο «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο παρουσιάζεται στον πολιτιστικό πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στις εννέα και τέταρτο το βράδυ.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ρουμανικής καταγωγής Γάλλος δραματογράφος, υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου. Στα έργα του διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, αντικατοπτρίζοντας τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Εμφανίστηκε σχετικά αργά στο θέατρο με τη Φαλακρή Τραγουδίστρια, που γράφτηκε το 1948 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1950 με τον αγγλικό τίτλο “The Bold Soprano”.

Πρόκειται για μια αινιγματική και σκοτεινή κωμωδία, ένα αντι-έργο, δηλαδή μια παρωδία έργου, που επιτίθεται σε αυτό που ο Ιονέσκο αποκαλούσε «παγκόσμιο μικροαστικισμό», και εκείνο που θρηνεί είναι η ισοπέδωση της ατομικότητας, ο αυτοματισμός της αστικής συμβατικότητας και η απολίθωση της γλώσσας: «Οι Σμίθ, οι Μάρτιν, δεν μπορούν πια να μιλήσουν γιατί δεν μπορούν πια να σκεφτούν δεν μπορούν πια να σκεφτούν γιατί δεν μπορούν πια να συγκινηθούν, δεν μπορούν πια να νιώσουν πάθος. Δεν μπορούν πια να υπάρξουν μπορούν να γίνουνοποιοιδήποτε, οτιδήποτε, γιατί έχοντας χάσει τη δική τους ταυτότητα, ντύνονται την ταυτότητα άλλων… είναι εναλλασσόμενοι.»

Το έργο διηγείται την «τραγωδία» της γλώσσας, μιας αποστεγνωμένης γλώσσας, γεμάτης κλισέ και κοινοτυπίες που καταλήγει να αποδιαρθρώνεται και να διαλύεται σε ασύνδετα κομμάτια από λέξεις. Οι καταστάσεις και οι χαρακτήρες είναι στατικοί αλλά και εναλλασσόμενοι. Τα πάντα αρχίζουν εκεί που τελειώνουν επαναλαμβάνοντας το πλέον καθημερινό σε όλη του τη φρίκη… ένα θέατρο ωμά κωμικό, ωμά τραγικό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της ομάδας για τη συνέπεια, το ζήλο, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Επίσης, εκ μέρους του Συλλόγου και της θεατρικής ομάδας ευχαριστούμε την Εξαύδα, την Εύη Μαρκάτη για τη διαρκή συμπαράστασή της, τη Λάουρα Τσιάτη για τη συμβολή της στην επιμέλεια της κίνησης, τη Δάφνη Παπαδοπούλου (φροντιστήριο), τον Παναγιώτη Ανδριανό μακιγιάζ), τους διευθυντές του 7ου Λυκείου κυρίους Γιάννη Ντούρο και Τάσο Γιάννο, την Ρούλα Δημόκα και ιδιαίτερα το Νίκο Γούλα για την πολύτιμη προσφορά του.

Μανταλένα Κιρκιασαριάν

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία Μανταλένα Κιρκιασαριάν

Σκηνικά – Κοστούμια: Η ομάδα

Φωτισμοί: Νίκος Γούλας

Μουσική σύνθεση: Αχιλλέας Ράδης

Πρωταγωνιστούν: Μανταλένα Κιρκιασαριάν, Αχιλλέας Ράδης, Κωνσταντίνα Τσιγκούλη, Νίκος Κωνσταντίνου, Θωμάς Λιόλιος, Σοφία Κίγκα.

Αφηγητής: Παναγιώτης Σιόρεντας

Διοργάνωση: Ελληνογαλλικός σύλλογος Ιωαννίνων – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Είσοδος: 8 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ