Η «Έξοδος» του Θ. Παπαγιάννη στα παλιά σφαγεία

eksodos papagiani

Τις «πύλες» της στο γιαννιώτικο κοινό άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης η έκθεση γλυπτικής με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ».

Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενείται μια έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στην πόλη.

«Η  “Έξοδος” εντάσσεται σε αυτό το πνεύμα ενδοσκόπησης με την απαράμιλλη αισθητική του καλλιτέχνη να διαποτίζει το έργο τοποθετώντας τον θεατή μέσα στη συγκλονιστική ιστορία των κατοίκων του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για έναν πολλαπλό συμβολισμό που σμιλεύει την εθνική ταυτότητα αλλά και που επίσης διαπνέεται από πανανθρώπινες αξίες.

Αυτές οι πανανθρώπινες αξίες είναι και η σημασία της Τέχνης του Παπαγιάννη. Η “Έξοδος” εμπνέει και φωτίζει το δρόμο για τη συλλογικότητα σε ατομικιστικούς καιρούς, απομονώνει ένα μέρος ενός ένδοξου και ηρωικού παρελθόντος ώστε να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον, για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας απέναντι σε οποιοδήποτε εμπόδιο με στόχο την κοινωνική μας ευημερία που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα έπειτα από δεκαετίες που θεωρούσαμε αρκετά πράγματα ως δεδομένα.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να ολοκληρωθεί πιο εύστοχα ένα δύσκολο έτος που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες μας δοκίμασε, μας υπενθύμισε τις θυσίες που οι πρόγονοί μας έκαναν ώστε να μπορούμε εμείς να συνεχίζουμε να λειτουργούμε και να δημιουργούμε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Ταυτόχρονα και με την επίσης συμβολική ολοκλήρωση της έκθεσης τις πρώτες μέρες του νέου έτους, η “Έξοδος” του Θεόδωρου Παπαγιάννη μας δίνει και μια αίσθηση ελπίδας. Οι θυσίες που κάναμε δεν πρόκειται να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Σοφότεροι πια θα συνεχίσουμε συλλογικά να επιδιορθώνουμε το νήμα του χρόνου όπου αυτό έχει κοπεί …» κατέληξε.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2022.

Ώρες λειτουργίας 12:00 – 14:00 το πρωί και 18:00 – 22:00 το απόγευμα, εκτός εορτών.

Θεόδωρος Παπαγιάννης

O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο.

Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών

Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.

Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό  Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ