Η επανεκκίνηση της Δευτέρας… Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν, τα μέτρα, οι αποστάσεις, τα ωράρια

Την Δευτέρα η χώρα κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην καθημερινότητα. Τα SMS φεύγουν από την ζωή των πολιτών και οι μετακινήσεις εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας είναι ελεύθερες.  Η πρώτη φάση της επανεκκίνησης ωστόσο συνοδεύεται με ένα ευρύ φάσμα αλλαγών. Από τις μετακινήσεις και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να περνούν σε νέο καθεστώς και την εφαρμογή των ατομικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας να καθίσταται υποχρεωτική. Η επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα κρίνει τη συνέχεια που θα υπάρξει…

Ως γνωστόν στο πρώτο στάδιο, άρσης των μέτρων, την Δευτέρα 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών:

κομμωτήρια,

κουρεία,

κέντρα αισθητικής

ΚΤΕΟ (με ραντεβού)

υποδημάτων,

καταστήματα οπτικών

καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επίσης οι εταιρείες λιανικού εμπορίου:

Βιβλιοπωλεία,

οπτικά,

αθλητικός εξοπλισμός,

πώλησης φυτών,

αγορές καταναλωτών

απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών

Οι αποστάσεις

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου:

έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο

10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής

Πόσοι επανέρχονται στις δουλειές τους

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Το ωράριο λειτουργίας

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ