Η έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους

AMMOS PARALIAΗ θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι πλέον είναι εδώ.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Ελληνες θα περάσουν πολλές ώρες στις παραλίες κολυμπώντας και κάνοντας ηλιοθεραπεία, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπολογίζουν τις εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο. Για ακόμα μια φορά, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή εν όψει καλοκαιριού επισημαίνοντας ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποια φαινομενικά ακίνδυνα εγκαύματα μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος.

Απαραίτητες είναι ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

• Η πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

• Θα πρέπει να βάζετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο. Δύο στρώσεις προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία. Βεβαιωθείτε ότι ο δείκτης προστασίας είναι ο κατάλληλος για τον τύπο του δέρματός σας. Μην ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό σε σημεία του σώματος όπως είναι το πίσω μέρος του λαιμού, τα αυτιά και το πάνω μέρος του πέλματος. Θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε περίπου δύο ώρες. Αν έχετε πέσει στη θάλασσα ή αν έχετε ιδρώσει θα πρέπει να βάλετε ξανά αντηλιακό πριν συμπληρωθεί το δίωρο ακόμα και αν η σύνθεσή του είναι πολύ ανθεκτική στο νερό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντηλιακών ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός. Εχει αποδειχθεί ότι μια ευχάριστη υφή ευνοεί την επανάληψη της εφαρμογής, γεγονός που ευνοεί την προστασία.

• Τα παιδιά που έχουν ηλικία μικρότερη των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο εκτός κι αν φορούν ρούχα. Μετά το μπάνιο, σκουπίστε το παιδί με πετσέτα και απλώστε ξανά αντηλιακό ειδικό για τα παιδιά, με υφή ανθεκτική στο νερό και στην άμμο, και το οποίο είναι ορατό κατά την εφαρμογή.

• Δεν προστατεύουν όλα τα ρούχα εξίσου αποτελεσματικά. Η προστασία ποικίλλει ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Υπάρχουν ειδικά ρούχα για την προστασία από τις ακτίνες UV, τα οποία έχουν πολύ πυκνές ίνες ή υφάσματα εμποτισμένα με αντηλιακά φίλτρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι τα μαύρα ρούχα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τα λευκά. Αυτό ισχύει γενικά για τα σκούρα ρούχα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, το σκούρο μπλε παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο και το κίτρινο τη μικρότερη.

• Προστατεύστε τα αυτιά, τη μύτη και το μέτωπό σας, φορώντας καπέλο με μεγάλο γείσο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται στο μισό η ισχύς των ακτίνων UV που δέχεται το πρόσωπο. Το καπέλο αυτού του τύπου είναι περισσότερο απαραίτητο σε όσους έχουν λίγα ή καθόλου μαλλιά. Τα γυαλιά δεν αρκεί να έχουν σκούρους φακούς για να προστατεύσουν τα μάτια από τον ήλιο. Πρέπει να έχουν φακούς κατηγορίας CE 3 ή 4 που φιλτράρουν αποτελεσματικά τις ακτίνες UV.

• Στο 80% των περιπτώσεων το μελάνωμα εμφανίζεται με ελιά που προϋπάρχει. Πρέπει να είστε παρατηρητικοί και να επισκεφθείτε τον γιατρό στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες μελαγχρωματικές αλλοιώσεις. Αν το μελάνωμα εμφανιστεί σε κάποια ελιά τότε εκείνη μεταβάλλεται γρήγορα αλλάζοντας χρώμα, μέγεθος και μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ