Η δύναμη του εθελοντισμού στους Βαλκανικούς πολέμους

DAFNIΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, διοργανώνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας διάλεξη με ομιλητή τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Ο εθελοντισμός στους Βαλκανικούς πολέμους . Η «Θυσία» του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, στο Μπιζάνι».

Οι Κύπριοι εθελοντές των Βαλκανικών πολέμων υπολογίζονται σε 1500-1800. Σαράντα τουλάχιστον από αυτούς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, οι περισσότεροι δε στην πολιορκία του Μπιζανίου και στις πολύνεκρες μάχες του ελληνοβουλγαρικού πολέμου.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η μορφή του Δήμαρχου Λεμεσού, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου και πρώην βουλευτή (1901-1911), Χριστόδουλου Σώζου (1872-1912), του σπουδαιότερου Κύπριου πολιτευτή της εποχής του. Ο σαραντάχρονος Σώζος σκοτώθηκε πολεμώντας στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, στο Μπιζάνι .

Προτομή του υψώνεται στη γενέτειρά του Λεμεσό, αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων (πάρκο Κατσάρη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ