Η Διεύθυνση Δασών απαντά για την λεηλασία στον Ζηρό

ZHROS_LΤην άμεση απάντηση της Γενική Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας προκάλεσε το δημοσίευμα του Epiruspost.gr σχετικά με τα φαινόμενα παράνομης υλοτόμησης αλλά και λαθροθηρίας στο δάσος πέριξ της λίμνης Ζηρού.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν τόσο τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας όσο και η λαθροθηρία είναι συχνά για την περιοχή κι δυστυχώς όχι μόνο για αυτή.

Και φυσικά τέτοια φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας ακόμη και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τον πλούτο της περιοχής. Σε καμία περίπτωση οι έλεγχοι των δασικών υπηρεσιών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, όταν είναι γνωστές οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες αυτές και το μέγεθος των υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουν.

Η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας, όπως προκύπτει και από την απάντησή της στο δημοσίευμα του Epiruspost.gr κάνει ότι είναι δυνατό για την προστασία του δάσους. Μάλιστα φέρεται να έχει απόλυτη γνώση των φαινομένων παράνομης υλοτομίας καθώς σε τρεις περιπτώσεις προχώρησε στην κατάσχεση καυσόξυλων.

Αναλυτικά στην απάντηση αναφέρεται:

• Η Υπηρεσία μας έχει εκδώσει (70) περίπου άδειες υλοτομίας ξερών, κατακείμενων, επικίδνυνων δένδρων καθώς και δένδρων από ιδιόκτητες εκτάσεις (κληροτεμάχια, μπάσταινες) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ικανοποιώντας αιτήματα πολιτών του Δήμου Ζηρού.

• Έχει προβεί σε τρεις περιπτώσεις σε κατασχέσεις καυσοξύλων παρανόμως και άνευ αδείας υλοτομημένων και έχει υποβάλει αντίστοιχο αριθμό μηνύσεων.

• Το κυνήγι στην ευρύτερη περιοχή του δάσους Ζηρού επιτρέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες περί θήρας διατάξεις.

• Η Υπηρεσία μας (Δασονομείο Φιλιππιάδας), παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται την περίοδο αυτή απογευματινή υπερωριακή απασχόληση των δασικών υπαλλήλων, πραγματοποιεί περιοδικά απογευματινές περιπολίες στην αναφερόμενη περιοχή και ελέγχει στο μέτρο του δυνατού τις όποιες παραβάσεις.

Μ.Ε.Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Β. ΔΑΛΑΡΟΣ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΜΕ Β΄ΒΑΘΜΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ