Η δεύτερη πράξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος

goniaΗ δεύτερη πράξη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος γράφεται τους τελευταίους μήνες στην Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για τα έργα στη Γωνιά, ζήτημα που αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται δύο θέματα, που αφορούν στο ίδιο έργο. Το πρώτο είναι η παρουσίαση της φυτοτεχνικής μελέτης αποκατάστασης και διαμόρφωσης χώρων στη θέση Γωνιά, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βελτίωσης της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας Πρέβεζας και το δεύτερο σχετίζεται με το αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου για διακοπή της κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ηγ/τσας – Πρέβεζας στα πλαίσια κατασκευής της Γ’ Φάσης Λιμένος Ηγουμενίτσας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο.

Η εξόρυξη αδρανών από τη Γωνιά έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ηγουμενίτσα. Αποδέκτης των αντιδράσεων αυτών έγινε πριν μερικούς μήνες ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη και το Δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο είπε ότι εάν δεν αποδεχθούν έτσι το έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ η τρίτη φάση του λιμένα.

Η απάντηση του κ. Πιτούλη ήταν ξεκάθαρη. Ας απενταχθεί το έργο. Τώρα η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της Γωνιάς, ως τόπου εξόρυξης αδρανών είναι η μείωση του κόστους για την κατασκευάστρια εταιρία. Μάλιστα από πολλούς η βελτίωση της εθνικής οδού, που περιλαμβάνεται στο έργο, θεωρείται απλά πρόσχημα.

Κι όλα αυτά, όταν για την εξόρυξη αδρανών έχει παραχωρηθεί από τις τοπικές αρχές λατομείο, το οποίο δεν έχει οπτική επαφή με την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά αυξάνει το μεταφορικό κόστος….

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ