Η Άρτα αποχαιρετά τον Γιάννη Μπανιά

MPANIASΜετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο, έφυγε χθες το βράδυ απ’ την ζωή, ο αρτινός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς Γιάννης Μπανιάς, απ’ τους Μελισσουργούς Άρτας.

Σεμνός μαχητής της Αριστεράς ο Γιάννης Μπανιάς, δεν διαπραγματεύτηκε ποτές τις αρχές και τις αξίες του και για το λόγο αυτό, βρέθηκε πολύ νωρίς πολιτικός εξόριστος, μετά την απόλυσή του απ’ τον Στρατό, θα φυλακιστεί στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Επί χούντας ο Γιάννης Μπανιάς, ανέπτυξε πολύπλευρη δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί Χούντας, το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου.

Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος.

Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού, συνεχίζει στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, όπου γίνεται αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια εντάσσεται στην Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), η οποία από το 2004 αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την ιδιότητα, το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 2009.

Δεν ξέχασε ποτέ την Άρτα και παρά τις πολλές ασχολίες που είχε ως επικεφαλής του ΚΚΕ Εσωτερικού αρχικά και της ΑΚΟΑ ακολούθως, έβρισκε το χρόνο να βρίσκεται και στην Άρτα και στους Μελισσουργούς, όπου διατηρούσε καλές σχέσεις με το σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα απ’ την πολιτική και κομματική του τοποθέτηση.

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ο Γιάννης Μπανιάς, έφερε στην Βουλή, τα μεγάλα και σημαντικά θέματα της Άρτας, όπως του Αμβρακικού, των Τζουμέρκων και με την επιμονή του παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου η συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν την περιοχή μας, να μην αποτελούν μια τυπική διαδικασία. Και στα μεγάλα προσκλητήρια που αφορούσαν κινητοποιήσεις για σημαντικά θέματα του νομού μας, έδινε το παρόν και είχε πάντα να καταθέσει την μαχητική του άποψη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, η παράταξη ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την θλίψη τους για τον χαμό του Γιάννη Μπανιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ