Η αναμέτρηση των «εννέα»…

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της Κυριακής και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις είναι αυτή που θα διεξαχθεί στο Δήμο Ιωαννιτών. Εννέα υποψήφιοι είναι έτοιμοι να κόψουν το νήμα, με δύο απ’ αυτούς βέβαια να βρίσκονται αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο. Οι τελευταίες ημέρες βρίσκουν τα επιτελεία όλων πανέτοιμα. Ομιλίες, περιοδείες, συναντήσεις και συζητήσεις, περιλαμβάνονται στα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων. Και παράλληλα εκτιμήσεις και… προγνωστικά που άλλοτε βασίζονται σε ουσιαστική πολιτική ανάλυση και άλλοτε σε fake δημοσκοπήσεις που τις μέρες αυτές έχουν την τιμητική τους.

Μέχρι και σήμερα η προεκλογική περίοδος κινήθηκε σε ήπιους τόνους, χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις. Κι αυτές αφορούν κυρίως στην παράταξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που είτε δια επίσημων ανακοινώσεων, είτε μέσω στελεχών της, είτε μέσω… διαρροών, στοχοποίησε κατ’ επανάληψη την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αναφέρθηκε ελάχιστα έως καθόλου στις άλλες παρατάξεις ακόμη και σε αυτές που της άσκησαν κριτική εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Ενδιαφέρον, ιδιαίτερο μάλιστα, παρουσιάζει ο χώρος της κεντροδεξιάς που θα για πρώτη φορά κατέρχεται βαθιά διασπασμένος.

Η Τατιάνα Καλογιάννη ποντάρει ιδιαίτερα στην στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και προβάλλοντας την υποψηφιότητά της ως την «επίσημη κομματική» ευελπιστεί να συσπειρώσει ένα μέρος της κεντροδεξιάς.

Ο Νίκος Γκόντας από την άλλη, έχοντας την εμπειρία πολλών –και δύσκολων- εκλογικών αναμετρήσεων απευθύνεται αφενός σε ένα σημαντικό κομμάτι του κομματικού κοινού όμως και πέραν αυτού καθώς δεν παύει να έχει ισχυρά ερείσματα, ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο σημερινός δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας διεκδικεί την ψήφο των πολιτών «με την αλήθεια του έργου του», το οποίο όμως κατά ένα μεγάλο μέρος το παραπέμπει στο 2023! Η προσπάθειά του να «επικοινωνήσει» το σύνθημα ότι πρόκειται για μία παράταξη που ανέλαβε το 2014 δυσαρέστησε ακόμη και στενούς συνεργάτες που πορεύονται μαζί από το 2010! Τις τελευταίες ημέρες και με δεδομένο ότι η παράταξη στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα διαθέτει λιγότερους από τους μισούς δημοτικούς συμβούλους που έχει σήμερα, είναι αναπόφευκτες οι γκρίνιες αλλά και οι έντονοι συναγωνισμοί.

Η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ είναι η πρωτοεμφανιζόμενη στην εκλογική σκηνή και έτοιμη, όπως αναφέρουν στελέχη της για την επόμενη μέρα. Πέτυχε να φέρει στο προσκήνιο πολλά νέα πρόσωπα ενώ κατέθεσε αρκετές προτάσεις για την επόμενη τετραετία. Εκτίμηση είναι ότι αφενός η προσωπικότητα του επικεφαλής και αφετέρου η ομάδα και το πρόγραμμα θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στο δεύτερο γύρο.

Με όπλο την συνέπεια με την οποία λειτούργησε επί πέντε χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και την ενίσχυση των δυνάμεων της. Ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διακρίνεται για την ευγένεια, στοιχείο που διατηρεί σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σίγουρα ο ρόλος του στο μετεκλογικό σκηνικό θα είναι καθοριστικός.

Ο Λάζαρος Νάτσης, με τους «Πολίτες για την Ανατροπή» το 2014 είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Της φρεσκάδας και του αέρα νίκης που έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά. Έφτασε στην προεκλογική περίοδο μετά από έντονες και χρονοβόρες εσωτερικές διαδικασίες. Αν αυτές στοιχίσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι κάτι που θα φανεί σε λίγες ημέρες.

Η Όλυ Τσουμάνη με την Λαϊκή Συσπείρωση επιδιώκουν να ενισχύσουν τα ποσοστά που παραδοσιακά συγκεντρώνει η παράταξη και το ΚΚΕ στο Δήμο Ιωαννιτών.

Το παζλ συμπληρώνουν δύο ακόμη παρατάξεις από τον χώρο της Αριστεράς. Πρόκειται για το Μέτωπο Δράσης με επικεφαλής τον Βασίλη Καφαράκη και την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα.

Και οι δύο θα διεκδικήσουν την εκπροσώπησή τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Οι φωτογραφίες των υποψηφίων έχουν τοποθετηθεί με αλφαβητική σειρά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ