Η αιθαλομίχλη πνίγει τα Γιάννινα.. Συστάσεις της Περιφέρειας προς τους πολίτες!

Στα 105 mg έφτασε η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων από την αιθαλομίχλη το προηγούμενο εικοσιτετράωρο με εντονότερο το πρόβλημα κυρίως τις βραδινές ώρες. Η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις και σε συστάσεις για το επόμενο διήμερο καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν. Σημειώνεται ότι η αυξημένη υγρασία και η άπνοια μαζί με την ομίχλη έχουν ως αποτέλεσμα η αιθαλομίχλη να «εγκλωβίζεται» πολύ χαμηλά στο έδαφος και η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική!

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες δύο ημέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων,  διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως  την χτεσινή ημέρα (17/12/2019) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 (105 μg/m3) με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.

Όπως σημειώνει η Περιφέρεια και με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την  λήψη μέτρων προφύλαξης  όπως παρακάτω:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν  για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 18.12.2019 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 20.12.2019 και ώρα 12:00 οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ