Η άγνωστη βραχοσκεπή στο Ασπροχάλικο…

asproxaliko1

asproxaliko1Μία άγνωστη στους πολλούς, γωνιά της Ηπειρωτικής γης, αποτελεί το σπήλαιο και βραχοσκεπή στο Ασπροχάλικο. Τι κι αν πρόκειται για μία από τις παλαιότερα ανασκαμμένες παλαιολιθικές θέσεις στη χώρας μας… Τι κι αν μαρτυρά την παρουσία του ανθρώπου στην Ήπειρο στη μέση παλαιολιθική εποχή…

Τόσο κοντά μας μα και τόσο μακριά…

Βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Άρτας- Ιωαννίνων, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό ‘Αγιος Γεώργιος Πρέβεζας, στην κοιλάδα του ποταμού Λούρου. Ανοίγεται στα ασβεστολιθικά πετρώματα της βραχώδους δυτικής όχθης του ποταμού, 20 μέτρα πάνω από τη σημερινή κοίτη του.

Ανασκάφηκε στο διάστημα 1964-66 από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή υπό τον E. S. Higgs σε συνεργασία με τον Σ. Δάκαρη. Το 1983 πραγματοποιήθηκαν νέες στρωματογραφικές έρευνες και ραδιοχρονολογήσεις. Οι αρχαιολογικές επιχώσεις, περιείχαν πληθώρα οστών ζώων και λίθινων εργαλείων της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου.

Από τα ανώτερα στρώματα των επιχώσεων ήρθαν στο φως εργαλεία της Ανώτερης Παλαιολιθικής. Ακολουθούν στρώματα της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου με εργαλεία «Μικρο Μουστέριας» λιθοτεχνίας και κατάλοιπα σύγχρονης πανίδας ενώ στα κατώτερα στρώματα, επίσης της Μέσης Παλαιολιθικής, βρέθηκαν εργαλεία «τυπικής Μουστέριας» λιθοτεχνίας μαζί με δόντι ενός εξαφανισμένου είδους ρινόκερου (Dicerorhinus kirchbergensis).

asproxaliko2Από τη μελέτη των ευρημάτων και ραδιοχρονολογήσεις τεκμηριώνεται η ανθρώπινη παρουσία στη βραχοσκεπή από το 100.000 μέχρι 10.000. Αποτέλεσε, σύμφωνα με τους μελετητές, χώρο εποχικής εγκατάστασης κυνηγών-τροφοσυλλεκτών οι οποίοι ακολουθούσαν τα κοπάδια των κόκκινων ελαφιών κατά τις μετακινήσεις τους από τα θερινά βοσκοτόπια της ενδοχώρας της Ηπείρου στα χειμερινά των παράκτιων περιοχών.

Ενδεικτικά ευρήματα των ανασκαφών από την βραχοσκεπή στο Ασπροχάλικο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

asproxaliko3

 

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ