Γραφάκος προς ΦΟΔΣΑ: «.. Αρκεί να καταγγείλετε τη σύμβαση…»

mea grafakos

«Θερμές» αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, τις αρμοδιότητες και τα έργα που θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία.

Οι σχέσεις Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ δοκιμάζονται ενώ η κατάσταση δεν είναι καλή και μέσα στον ίδιο τον Φορέα κάτι που φάνηκε στις απουσίες που υπήρξαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής.

Διαβάστε ακόμη: Οι παρόντες και οι απόντες

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ στην ίδια συνεδρίαση ανέφερε πολλές φορές ότι εκλέχθηκε στη θέση αυτή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Δήμων, να μην απεμπολήσει καμία αρμοδιότητα επί της διαχείρισης απορριμμάτων και να υπερασπιστεί τον Φορέα.

Επί της ουσίας τώρα ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων- Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου στα δύο χρόνια της λειτουργίας του αυτό που έχει να παρουσιάσει είναι τις αποτυχημένες προσπάθειες ανάθεσης σε ιδιώτη της λειτουργίας των ΣΜΑ και την ανάθεση επίσης σε ιδιώτη της μεταφοράς υπολείμματος. Προφανώς ολοκληρωμένη διαχείριση δεν είναι μόνο οι συμπράξεις με ιδιώτη. Είναι προγράμματα ενημέρωσης, ενίσχυση της ανακύκλωσης, ανάπτυξη νέων μορφών ανακύκλωσης και πολλά άλλα τα οποία κάνουν με επιτυχία σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την προηγούμενη Παρασκευή ο ΦΟΔΣΑ χρησιμοποιεί ένα ακόμη «όπλο» για να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις απόψεις του. Αυτό είναι το έγγραφο- απάντηση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου. Το έγγραφο αυτό ήρθε μετά από σχετική επιστολή του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ περί διαχείρισης απορριμμάτων και αρμοδιοτήτων.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα ζητώντας ουσιαστικά παρέμβαση τόσο στην αντιπαράθεση με την Περιφέρεια αλλά και πολιτική κάλυψη. Πέραν των άλλων ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε όλες οι υποδομές και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν υλοποιηθεί να περιέλθουν στον ΑΣΔΑ ως αποκλειστικά και εκ του νόμου αρμόδιου φορέα!

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων λέει αφενός το αυτονόητο ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσει η μεταφορά υπολείμματος και η λειτουργία των ΣΜΑ, λέει επίσης το αυτονόητο ότι θεσμικά η αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων και των εγκαταστάσεων αυτών ανήκει στους ΦΟΔΣΑ αλλά έχει ένα ακόμη, το πιο ενδιαφέρον μάλιστα σημείο.

«Δεν απαιτείται τροποποίηση του θεσμικού πλάνου για να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου την αρμοδιότητα του συνόλου των υποδομών για την διαχείριση των αποβλήτων. Αρκεί η καταγγελία της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την οποία έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή».

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epistoli grafakou

Πρόκειται για την προγραμματική που έχει υπογραφεί κατά το παρελθόν με την Περιφέρεια Ηπείρου, στην ουσία για δύο διαφορετικές συμβάσεις καθώς η μία αφορά την κατασκευή και την λειτουργία του εργοστασίου και η δεύτερη τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου προτρέπει ουσιαστικά τον ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, με τον δεύτερο τουλάχιστον δημόσια να μην έχει θέσει τέτοιο ζήτημα. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, κάτι που είναι και περίπλοκο και χρονοβόρο ή όχι..

Το κρισιμότερο βέβαια θα είναι οι συνέπειες μιας συνεχούς και παρατεταμένης έντασης με την Περιφέρεια στη συνολική λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, υποδομές που κόστισαν πανάκριβα και πληρώνονται από τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ