Γιατί θέλουν τα πετρέλαια στα σύνορα;

PETELAIO_APΔέκα χρόνια, δέκα ολόκληρα χρόνια, ιδιώτες και διοίκηση, ταλαιπωρούν την περιοχή της Θεσπρωτίας, επιχειρώντας να πετύχουν τη λειτουργία των αποθηκών πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών γαλακτωμάτων, σε μία ερημική περιοχή της Σαγιάδας, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Από το 2001 μέχρι το 2011. Το 2004 ο τότε περιφερειάρχης Ηπείρου Παύλος Παπαδόπουλος, την ημέρα που αποχωρούσε από την Ήπειρο, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακολούθησαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της απόφασης αυτής.

Νωρίτερα, ο τότε Νομάρχης Θεσπρωτίας Νίκος Τσώνης, επιχείρησε να εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση για τη μονάδα και η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε τον πολιτικό του επίλογο.

Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπέγραψε την ΜΠΕ και όπως όλα μαρτυρούν, έχοντας την πλήρη και απόλυτη κάλυψη της Κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την επίσημη ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνεται ότι της υπογραφής είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.

Η επιμονή της εταιρίας να προχωρήσει σε μία επένδυση, πολλών εκατομμυρίων, έχοντας απέναντί της σύσσωμη την τοπική κοινωνία είναι το λιγότερο περίεργη.

Το επιχείρημα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει οι εκπρόσωποί της, ότι θέλουν να υλοποιήσουν την επένδυση λόγω του λιμανιού, ελάχιστα μπορεί να πείσει κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο σημείο είναι δυσπρόσιτο και αρκετά μακριά από τη ζώνη του λιμανιού.

Το γεγονός ότι ο χώρος της επένδυσης βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, είναι ένα επίσης θέμα που προκαλεί προβληματισμό και κάνει πολλούς καχύποπτους.

Τα ερωτήματα αυτά άλλωστε δεν φρόντισαν δέκα χρόνια τώρα να τα απαντήσουν με πειστικότητα οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως δεν μπόρεσαν να διαλύσουν και την καχυποψία…

Σαφώς το ζήτημα των ασφαλτικών είναι πολύ σοβαρό…

Έχει δε μία ακόμη διάσταση…

Πως ακριβώς θα είναι ο Νομός Θεσπρωτίας και ποιες θα είναι οι προοπτικές του όταν από τη νότια πλευρά θα έχει κατασκευαστεί η μονάδα συμπίεσης του φυσικού αερίου και από τη βόρεια η μονάδα των ασφαλτικών;

Ίσως κάποιοι πρέπει, αν όχι να το απαντήσουν, να το αναλογιστούν από τώρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ