Γιάννινα, η πόλη ενός κατώτερου Θεού…

Γράφει: Σπύρος Σουρέλης

Αφορμή για το άρθρο μου αποτέλεσε ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη, το οποίο ανήκει στο Δήμο Νέας Σμύρνης, θα κατεδαφιστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, 40 χρόνια από όταν εγκαινιάστηκε και στη θέση του θα κατασκευαστεί μέσα σε 36 μήνες ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο που θα κοστίσει 21.000.000€ !!! χωρητικότητας 3.500 θεατών, που σε πολιτιστικές εκδηλώσεις θα φτάνει τις 5.500 θέσεις.

Το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης που εγκαινιάστηκε το 1979 και έχει χωρητικότητα 1.800 θέσεων κατεδαφίζεται!!!

Την προηγούμενη χρονιά «γιορτάσαμε» 40 χρόνια (ήμουν αγέννητος τότε) από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια που πραγματοποίησε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης των Ιωαννίνων. Ένα κλειστό γυμναστήριο που την εποχή εκείνη ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της μικρής μας πόλης και σήμερα για συνοικιακό γυμναστήριο Αμπελοκήπων θεωρείται επαρκές…

Όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν μεγαλόστομες υποσχέσεις, γίνανε θεμελιώσεις, διαγωνισμοί, άπειρες δηλώσεις, αλλά κάθε χρόνο βλέπαμε τις άλλες πόλεις (μικρότερες από τη δική μας) να εγκαινιάζουν κλειστά γυμναστήρια και εμείς τρέχαμε να βάλουμε κουβάδες στην οροφή για να μην στάξει στο παρκέ. 

Νομίζω ότι πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τα κόμματα εξουσίας θα πρέπει να δεσμευθούν εν’ όψει εθνικών εκλογών (δυστυχώς στην Ελλάδα έτσι λειτουργούν τα πράγματα) ότι ένα μεγάλο και σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο θα κατασκευαστεί άμεσα στην πόλη μας. Ένα κλειστό γυμναστήριο του οποίου την ευθύνη λειτουργίας και εκμετάλλευση θα πρέπει να την έχει ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, όπως θα έπρεπε να έχει και όλες τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες ακόμα στην περιοχή μας τις διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος (από εκεί φαίνεται πόσο μας αγαπάνε), αφού ποτέ κανένας δεν τις διεκδίκησε. Ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για τα νέα παιδιά, θα δώσει ώθηση στα τοπικά σωματεία να βγουν από την αφάνεια των τοπικών κατηγοριών και θα βοηθήσει τουριστικά σε μεγάλο βαθμό την πόλη γιατί θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 Παρακάτω παραθέτω έναν πίνακα μικρότερων πόλεων που έχουν κλειστά γυμναστήρια που ανταποκρίνονται στις πληθυσμιακές τους ανάγκες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι Δήμοι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης (όπου το κράτος κατασκεύασε υπερπολυτελές κλειστό γήπεδο σε ομάδα!!!) και άλλες πόλεις μεγαλύτερες από τη δική μας, όπου εκεί δεν μιλάμε για ένα κλειστό γυμναστήριο, αλλά για πολλά ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ (ας είναι καλά οι Ανδρέας Φούρας και Γιώργος Βασιλακόπουλος).

ΠΟΛΗ 

ΕΤΟΣ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ξάνθη 

2000

4.000

Κοζάνη 

2009

3.500

Καρδίτσα 

2018;

3.000

Πύργος 

1995

2.700

Λαμία 

1995

2.600

Ορεστιάδα 

2004

2.500

Χανιά 

2005

2.350

Τρίκαλα 

1985

2.000

Ρέθυμνο 

1992

1.600

Δράμα 

1997

1.600

Αμαλιάδα 

1987

1.500

Καβάλα            

 

1.500

Λιβαδειά           

 

1.500

Καλλιθέα Ρόδου 

 

1.250

Άρτα 

2017

1.200

Λευκάδα 

 

1.200

Χαλκίδα 

1996

1.100

 Δεν θα προχωρήσω στις κωμοπόλεις και τα χωριά ανά την επικράτεια, γιατί και κουραστικό θα είναι, αλλά θα μας πιάσει και κατάθλιψη…

 Με βάση αυτά τα στοιχεία θα πρέπει άμεσα μετά τις Εθνικές & Αυτοδιοικητικές  εκλογές ο Νέος Δήμαρχος, ο Νέος Περιφερειάρχης και σύσσωμοι οι 5 Νέοι βουλευτές των Ιωαννίνων να μεταβούν στο Νέο Πρωθυπουργό και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ το ΝΕΟ κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων να συμπεριληφθεί ΠΡΩΤΟ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. ΟΧΙ Δεύτερο, ΠΡΩΤΟ. Όχι να ζητήσουν ή να διεκδικήσουν, αλλά να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για μία φορά αν χρειαστεί. Αν δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη ούτε τώρα, οφείλουν άμεσα όλοι μαζί να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες ώστε να εξευρεθούν τρόποι αντίδρασης σε αυτή την αδικία που συντελείται τα τελευταία 40 χρόνια.

 Σουρέλης Δ. Σπυρίδων

Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ