Για τρεις μήνες αρχική κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα

DEH XRHMA14

Αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πόροι, που είχαν προγραμματιστεί αρχικώς, από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων ήταν στα 150 εκ. ευρώ και επρόκειτο να διατεθούν για την επιδότηση κατά 9 ευρώ των λογαριασμών μηνιαίας κατανάλωσης 300 kWh.

Για την ακρίβεια το ποσό ενίσχυσης αφορά τις πρώτες 300 kWh που καταναλώνει κάθε μήνα κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση στη χαμηλή τάση. Η ενίσχυση αφορά τις καταναλώσεις της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τα συνολικά έσοδα που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος έναντι των αυξήσεων, θα αυξηθούν στα 180 με 200 εκ. ευρώ. Και αυτό προκειμένου να καλυφθούν και οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου. Άρα ένα νοικοκυριό θα επιδοτηθεί με 36 ευρώ στο τετράμηνο.

Σχετική διάταξη για τη σύσταση του ΤΕΜ αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αφορά στην ενεργειακή απόδοση. Οι πόροι του Ταμείου δεν πρόκειται να κατευθυνθούν μόνο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αλλά και για δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση του συνολικού κόστους της ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ