Γερακίνα βουτηγμένη στο πετρέλαιο

amvrakikos

amvrakikosΓερακίνα βουτηγμένη στο πετρέλαιο βρέθηκε και παραδόθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, λίγες ημέρες μετά την προσάραξη του Ρώσικου Φορτηγού στον Παντοκράτορα Πρέβεζας. Η γερακίνα εντοπίστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και το συμβάν εγείρει πλέον σοβαρά ερωτήματα για την ρύπανση της περιοχής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Το Σάββατο 24/12/11 δεχτήκαμε μια κλήση ότι βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο του αεροδρομίου μια γερακίνα πετρελαιωμένη.

Πράγματι λίγο μετά, πήγαμε να παραλάβουμε το ζώο και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την τραγική διαπίστωση. Να επισημάνουμε εδώ ότι το δείγμα είναι ενδεικτικό μιας και δεν πρόκειται για θαλασσοπούλι ή υδρόβιο πτηνό. Μας προκαλεί λοιπόν τεράστια ανησυχία το γεγονός αυτό!

Παρότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να γλυτώσουμε το ζώο, δεν τα καταφέραμε. Είναι από τις δυσκολότερες διασώσεις!

Όλοι γνωρίζουμε το συμβάν με το Ρωσικό εμπορικό πλοίο Byokca που έπεσε πάνω σε ξέρες στον Παντοκράτορα (εκεί που κάποιοι επιμένουν να θέλουν να κατασκευαστεί Μαρίνα – Καταφύγιο ) και γίναμε μάρτυρες της κινηματογραφικής διάσωσης του πληρώματος. Πήραμε και επισήμως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε διαρροή καυσίμων. Κάτι που μας προξένησε μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των συνθηκών και της σφοδρής θαλασσοταραχής όταν βλέπαμε από το πρωί του Σαββάτου 17/12/11 το πλοίο σχεδόν να βυθίζεται και να χτυπιέται πάνω στα βράχια.

Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις έπειτα από το περιστατικό που προαναφέραμε χρειάζεται να επαναδιατυπωθούν έπειτα από νέα διερεύνηση! Επιπλέον στις 25/12/2011 και περί το μεσημέρι στην Παραλία του Παντοκράτορα και γύρω από αναποδογυρισμένη πορτοκαλί σωσίβια λέμβο επέπλεε μικρή ποσότητα πετρελαιοειδών ή άλλου παρόμοιου υλικού!

Ζητάμε λοιπόν από την Λιμενική Αρχή και οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, να διεξάγει έρευνα στον ευρύτερο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποια σημεία βρίσκονται πετρελαιοκηλίδες κλπ προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας για χρόνια και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα της διακίνησης εμπορικών και πετρελαιοφόρων πλοίων στον Αμβρακικό Κόλπο. Ποτέ όμως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στους προβληματισμούς μας παρότι επισημαίναμε ότι με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή το κακό θα συνέβαινε. Θεωρούμε εγκληματική την έλλειψη σε τεχνογνωσία και μέσα προστασίας και απορρύπανσης σε μια περιοχή που συνδέεται με ένα τόσο σπουδαίο οικοσύστημα όπως ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ. Καταγγέλλουμε ακόμη μια φορά την ύπαρξη μιας ελλιπέστατης Κ.Υ.Α. «προστασίας» του Αμβρακικού που για το στόμιό του, αλλά και το ζήτημα των θαλάσσιων μεταφορών, δεν προβλέπει κανένα μέτρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ