Γεωργιάδης: Δεν έχει πλαφόν το “καλάθι του καταναλωτή”

agora souper market

Για  το “καλάθι της νοικοκυράς” που θα περιλαμβάνει διαφορετικά προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA.

«Καλέσαμε τα σούπερ μάρκετ και έγινε δεκτή η πρόταση. Αυτό δουλεύουμε με το υπουργείο Ανάπτυξης με τον σύνδεσμο των σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο, τον ΙΕΛΚΑ. Ορίζουμε έως τη Δευτέρα τις 50 κατηγορίες προϊόντων, γαλακτοκομικά, κρέας, λάδι, άλευρα, ζυμαρικά, απορρυπαντικά, χαρτικά, τις γενικές κατηγορίες» τόνισε και πρόσθεσε αφού συμφωνηθούν αυτές οι γενικές  κατηγορίες, θα έχει κάποιο περιθώριο η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, να δηλώσει και να παρουσιάσει στο καταναλωτικό κοινό, με βάση τις 50 αυτές κατηγορίες, το “καλάθι της  νοικοκυράς “.

Στο e-katanotis το καλάθι της νοικοκυράς

Επίσης γνωστοποίησε ότι το “καλάθι της νοικοκυράς”  θα ανέβει στην ηλεκτρονική εφαρμογή το e-katanalotis. Στο e-katanalotis θα ανέβει το καλάθι ολόκληρο, το καλάθι για κάθε προϊόν, τόνισε και πρόσθεσε πως δεν είπαμε ότι πρέπει να πάρει κανείς όλο το καλάθι, θα πάρει κανείς από το καλάθι ένα προϊόν ή πέντε προϊόντα.

Υπενθύμισε δε πώς λειτουργεί η εφαρμογή e-katanolotis. Όπως είπε, η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε επί θητείας δικής του και του Παπαθανάση, ανεβαίνει σε όλα τα κινητά τηλέφωνα  των πολιτών και μέσω αυτής οι  καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν αυτομάτως για τις τιμές όλων προϊόντων σε κάθε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους ή και μακρύτερα.

Για το πλαφόν

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει πλαφόν στο καλάθι της νοικοκυράς. «Δεν έχει πλαφόν, θα είναι η προσπάθεια της κάθε αλυσίδας να δείξει τη χαμηλότερη τιμή συγκεντρωμένη» ανέφερε.

Το πώς θα φτιάξουν το καλάθι τα σούπερ μάρκετ  εάν θα βάλουν επώνυμα προϊόντα ή όχι, είναι δικός τους λογαριασμός, αρκεί να περιλαμβάνει τις 50 κατηγορίες που έχουμε συμφωνήσει, τόνισε και ξεκαθάρισε πως το καλάθι θα υπάρχει όσο διαρκεί ο πληθωρισμός.

Εν συνεχεία μίλησε για το πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός  με το καλάθι.  «Ο ανταγωνισμός λειτουργεί απολύτως ελεύθερα. Δεν παρεμβαίνω στον ανταγωνισμό» τόνισε και πρόσθεσε πως «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και εντατικότερα. Aυτό το έχουμε εξηγήσει και το έχουμε συμφωνήσει».

«Αυτό ισχύει για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ» είπε και ανέφερε ποια επιχείρηση θεωρείται αλυσίδα σούπερ μάρκετ . «Εκ του νόμου αλυσίδα θεωρείται μια επιχείρηση που κάνει πάνω από 90 εκατ ευρώ τζίρο » σημείωσε και επεσήμανε  πως η επιχείρηση που θεωρείται αλυσίδα θα ενταχθεί στην κατηγορία προϊόντων.

 Πώς θα λειτουργεί το καλάθι της νοικοκυράς

«Θα φτιάξουμε το καλάθι, θα παρακολουθούμε εκεί την αύξηση της της τιμής… εκεί θα είναι πάρα πολύ χαμηλή έως και μηδενική η τιμή. Άρα μπορεί να τρέχει ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ αλλά γι’ αυτό το καλάθι δεν θα τρέχει με τον ίδιο ρυθμό, ώστε να μπορεί ο συμπολίτης μας που έχει μεγάλη πίεση στα εισοδήματά του να βρίσκει τα βασικά προϊόντα» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ