Γ. Ζάψας: Κάτι συμβαίνει στο Πάπιγκο

papigko zapsas

Μία καταγγελία, μία τοποθέτηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και μία ανακοίνωση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» φέρει και πάλι το Πάπιγκο στην επικαιρότητα.

Η καταγγελία αφορά στην κατασκευή δρόμου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, παρεμβαίνει μετά από καταγγελία (20-04-2021) και αίτηση (21-05-2021) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και καλεί τις αρμόδιες αρχές «να προβούν σε νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ. 598/ 24-05-2021 έγγραφο «Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου».

Πρόκειται για επίσημη τοποθέτηση του Φορέα, την οποία η διοίκηση οφείλει να διερευνήσει και να πράξει τα δέοντα.

Η αναφορά (του Φορέα) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: “Σε κάθε περίπτωση (βελτίωση υφισταμένου ή νέα διάνοιξη) η δραστηριότητα εντοπίζεται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός των ορίων της Ζώνης Ι του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Περιοχή Προστασίας της Φύσης), και αποτελεί μη επιτρεπόμενη δραστηριότητα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ 23069/2005 «Απαγορεύεται κάθε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενων οδών και κάθε νέα διάνοιξη»… Επιπρόσθετα, η επέμβαση βρίσκεται και εντός περιοχών προστασίας του οικολογικού ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 ..”

«Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να είναι πολλοί: δυο δήμοι, η περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ένα ή περισσότερα  Υπουργεία, ο νεοσύστατος ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κ.α. Να τηρηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, χωρίς εκπτώσεις και εφόσον έγιναν παραβιάσεις κανόνων να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Οι αποδέκτες των καταγγελιών και της αναφοράς του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Πάρκου Β. Πίνδου να πάρουν θέση. Επείγει να ενημερωθεί η κοινωνία με δημόσιο λόγο. Οι διορθώσεις – επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών, οι συντηρήσεις – βελτιώσεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, όπως και άλλες υποδομές γίνονται εντός του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας του εθνικού πάρκου, που στην περίπτωση του Ζαγορίου είναι περιοριστικό, πολύ συγκεκριμένο και δεν τροποποιείται ούτε ανατρέπεται με μια & δυο υπουργικές επισκέψεις.

Τα εθνικά πάρκα αποτελούν σημαντικότατο οικολογικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πόρο για τη βιολογία της διατήρησης, την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό και δεν προσφέρονται προς οικοπεδοποίηση» αναφέρει ο Γιώργος Ζάψας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ