Φυσικό αέριο στην Ήπειρο… Μόνο υγροποιημένο από τη Ρεβιθούσα!

lng fisiko aerio

Το πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα έργων της ΔΕΔΑ που πριν λίγες μέρες πήρε το πράσινο φως από την ΡΑΕ αποτελεί και την μοναδική λύση για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Κι αυτό αποτελεί την φυσική εξέλιξη του αποκλεισμού της περιοχής από την διέλευση των αγωγών.

Διαβάστε περισσότερα: Πράσινο φως από την ΡΑΕ, η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Την χαριστική βολή έδωσε ο ΔΕΣΦΑ ο οποίος απένταξε από το δεκαετές πρόγραμμα τον αγωγό Κομοτηνής- Θεσπρωτίας.

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, η τροφοδοσία μπορεί να γίνει με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που θα μεταφέρεται στην Ήπειρο με φορτηγά, αξιοποιώντας τις νέες υποδομές που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης του ΥΦΑ.

Σε σχέση με τον αγωγό Κομοτηνής – Θεσπρωτίας που απεντάχθηκε από το πρόγραμμα, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός διακρατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετά ώριμο, ώστε να ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

Η τεχνική υποδομή για τον εφοδιασμό φορτηγών με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στη Ρεβυθούσα είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα τέλη του 2021. Με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί η μεταφορά φυσικού αερίου σε περιοχές που είναι βρίσκονται μακριά από το δίκτυο αγωγών, για την τροφοδοσία των καταναλωτών.

“Το συγκεκριμένο έργο (LNG truck loading) είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το Πενταετές Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις πόλεις των Ιωαννίνων, της ‘Αρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην περιοχή της Ηπείρου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί”, τονίζεται από τον ΔΕΣΦΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ