Πράσινο φως από την ΡΑΕ, η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

fisiko aerio

Λίγες μέρες πριν, η απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής- Θεσπρωτίας από το δεκαετές πρόγραμμα έργων του ΔΕΣΦΑ σήμανε συναγερμό στην Ήπειρο.

Ο αγωγός αυτός ούτως ή άλλως είχε καταδικαστεί μία δεκαετία πριν όταν προκρίθηκε η κατασκευή του ΤΑΡ και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να μείνει ζωντανός, ήταν σχεδόν απίθανο να περάσει από τον σχεδιασμό στην πράξη..

Λίγες μέρες μετά τα καλά νέα για την Ήπειρο έρχονται από την ΔΕΔΑ. Το πενταετές πρόγραμμα έργων της εταιρίας που αναπτύσσει τα δίκτυα φυσικού αερίου πήρε την έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μπορεί πλέον να περάσει στην φάση της κατασκευής.

Σημειώνεται ότι το εγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου.

Και το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επέκταση των δικτύων στα Γιάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι προμελέτες για τις παρεμβάσεις αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλέον πρόγραμμα προβλέπεται στην Περιφέρεια Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα)  η εγκατάσταση δικτύου χαμηλής πίεσης 149χμ.

Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 2.873 οικιακοί, 357 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 34.083 MWh για τους οικιακούς, 33.117 mwh για τους εμπορικούς και 111.402 mwh για τους βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες.

Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 13,8 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων είναι πενταετούς διάρκειας και η Ήπειρος περιλαμβάνεται στην δεύτερη φάση, οπότε με τους υπολογισμούς που γίνονται το έργο αναμένεται να έχει επεκταθεί το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ