Φυσικό αέριο… Με το σταγονόμετρο στην Ήπειρο και με ρυθμούς χελώνας..

agogos tap

Η απόφαση της ΡΑΕ να παγώσει το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο βάζει ουσιαστικά στον πάγο για τα επόμενα δέκα χρόνια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την τροφοδοσία της περιοχής.

Το θέμα ανέδειξε πριν λίγες ημέρες το Epiruspost με αφορμή την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η μοναδική ελπίδα για την τροφοδοσία της περιοχής είναι τα έργα που έχει σχεδιάσει η ΔΕΔΑ τα οποία περιλαμβάνουν ένα μικρό δίκτυο και δεξαμενές στη ΒΙΠΕ για την περίπτωση των Ιωαννίνων ενώ για τις άλλες τρεις πρωτεύουσες ο παρόμοιος σχεδιασμός βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι για την πόλη των Ιωαννίνων ο διαγωνισμός είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο αλλά η σύμβαση με τον ανάδοχο ακόμη δεν έχει υπογραφεί.

Το έργο των Ιωαννίνων είναι εξαιρετικά μικρό καθώς ο προυπολογισμός του φτάνει μόλις στα 14,8 εκατομμύρια.

Αφορά δε στην κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Η ΔΕΔΑ είχε δημοπρατήσει «πακέτο» το έργο ανάπτυξης δικτύου 30 χιλιομέτρων στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα με προυπολογισμό 5,4 εκατομμύρια. Ο διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος.

Τώρα επανέρχεται σπάζοντας τους διαγωνισμούς ανά πόλη.

Ήδη είναι στον αέρα οι διαγωνισμοί για την Ηγουμενίτσα και την Άρτα και αναμένεται για την Πρέβεζα.

Ουσιαστική λύση πάντως για την Ήπειρο δεν θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια καθώς μένει εκτός σχεδιασμού για επέκταση αγωγού φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ