Φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του διαδικτύου

INTERNETΜία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αντιμετωπίζει ένας πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κόστος που θα έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου του. Οι χρεώσεις περιαγωγής στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ρυθμίζονται όπως γίνεται εντός της Ε.Ε. και το κόστος μπορεί να φθάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Η απάντηση στο πρόβλημα είναι η χρήση μιας από τις πολυάριθμες υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω Internet με τις σχετικές εφαρμογές να είναι διαθέσιμες ακόμη και σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο.

Πρακτικά, ένας χρήστης μπορεί να συνδεθεί σε ένα WiFi δίκτυο από το φορητό υπολογιστή, το tablet ή το smartphone του και να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του, τους φίλους και τους γνωστούς του με κόστος που είτε είναι μηδενικό (αν και ο συνομιλητής χρησιμοποιεί την ίδια εφαρμογή) είτε είναι πολύ χαμηλό.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό αυτών των υπηρεσιών είναι πως προσφέρουν και τη δυνατότητα για video κλήση, ενώ είναι εφικτή και η ανταλλαγή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η πιο γνωστή υπηρεσία όσον αφορά στην αποκαλούμενη και «διαδικτυακή τηλεφωνία» είναι, φυσικά, το Skype. Οι χρήστες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η εξαγορά της οποίας από τη Microsoft κόστισε στην τελευταία 8,5 δισ. δολάρια, πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια και μεταξύ τους μπορούν να μιλούν χωρίς κανένα κόστος.

Αν θέλει, όμως, κάποιος, μπορεί να αποκτήσει «μονάδες» και να πραγματοποιεί κλήσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα για απόκτηση του δικού του Skype αριθμού ώστε να μπορούν να τον καλούν απ’ οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο με πολύ χαμηλό κόστος.

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα για video κλήσεις και γενικότερα θεωρείται ως ένας από τους λόγους που τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τις διεθνείς κλήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχη υπηρεσία έχει και η Google, καθώς το Google Talk που υπάρχει στην αριστερή πλευρά του Gmail δεν είναι μόνο για γραπτή επικοινωνία αλλά και για φωνητική. Απλώς, πολλοί συνεχίζουν να προτιμούν το Skype, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πλέον ενσωματωμένο και στο Facebook. Δηλαδή, μέσω Skype μπορεί κάποιος να καλεί τους φίλους του στο Facebook.

Το ανερχόμενο «αστέρι» στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι το Viber, μία εφαρμογή που πρόσφατα ξεπέρασε τα 50 εκατ. χρήστες με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται κυρίως στο λόγο ότι είναι εξαιρετικά εύχρηστο όταν χρησιμοποιείται μέσω smartphone.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές δεκάδες αντίστοιχες υπηρεσίες που βασίζονται σε ένα απλό μοντέλο: δωρεάν κλήσεις μεταξύ δύο συνδεδεμένων χρηστών, χαμηλές χρεώσεις για κλήσεις σε «κανονικούς» αριθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ