Φτάνει ο λογαριασμός για την επιστρεπτέα προκαταβολή

epistreptea-prokatavoli

«Καίγονται» τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να μελετά και νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή και πλέον αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες για την ανάρτηση στο taxis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα έχει συμβεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15% ή αν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις, η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

Πάντως να σημειωθεί ότι η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ ώστε να αναρτηθούν οι οφειλές, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να συμβεί έως τα μέσα Μαρτίου.

Το ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Με  δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να πάρουμε 2,3 δισ. ευρώ, 6 δισ. ευρώ τα «κουρέψαμε». Με τα σημερινά δεδομένα , μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», κάτι που για την ώρα τουλάχιστον ακυρώνει τα σενάρια για επιπλέον «κούρεμα».

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιστρεπτέας που θα βεβαιωθούν μετά το «κούρεμα» ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία περιορίζεται στα 2,3 δις. ευρώ καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ