Φόβοι για συνωστισμό στις Εκκλησίες.. Προβληματισμός για τον Επιτάφιο

Και ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα με στόχο να αποτραπεί μια πιθανή έξοδος των πολιτών για το Πάσχα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με εγκύκλιό της, ανακοινώνει ότι θα τελεί τη Μεγάλη Εβδομάδα τις Ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11:00-13:00. Μάλιστα τη Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες των εκκλησιών θ’ ανοίξουν από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα επειδή οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Το ενδεχόμενο συνωστισμού με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται είναι παράγοντας που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες και την Κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου τόνισε πως υπάρχει προβληματισμός για όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς για τουλάχιστον δύο ώρες (11:00 πμ – 1:00 μμ)μετά το πέρας των ακολουθιών.

Ειδικά όμως την Μεγάλη Παρασκευή οι ναοί θα ανοίξουν για τέσσερις ώρες προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ωστόσο με την περιφορά του Επιταφίου να έχει περιοριστεί μόνο εντός των ναών και χωρίς πιστούς, υπάρχει φόβος ότι οι πιστοί θα συνωστιστούν τις ώρες που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της καλεί τους ιερείς και του πιστούς να τηρήσουν να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει «η τέλεσις τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, κατά τήν ἐν λόγῳ περίοδον, δέον νά εἶναι λιτή καί σεμνοπρεπής, συμφώνως πρός τό ἦθος καί τήν παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἰδίως αἱ μεταδιδόμεναι ἀπό τῆς τηλεοράσεως ἤ τοῦ διαδικτύου ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐπιβάλλεται νά πληροῦν τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Κ.Υ.Α., διά νά μή δώσωμεν οἱανδήποτε ἀφορμήν πρός κακεντρεχῆ σχόλια καί ψόγους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ