Φορέας Καλαμά, έρευνα για τη γρίπη των πτηνών

Την εφαρμογή του προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το 2020 και αφορά τόσο την άγρια ορνιθοπανίδα όσο και τον κλάδο της πτηνοτροφίας γνωστοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας.

Όπως τονίζεται, η εφαρμογή του προγράμματος καθίσταται επιτακτική, καθώς από την αρχή του έτους επιβεβαιώνονται συνεχώς εστίες σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Σλοβακία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία). Ιδιαίτερη αναφορά ο Φορέας Διαχείρισης κάνει στην άγρια ορνιθοπανίδα δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές μετακινήσεις ειδών είναι αυξημένες αυτή την περίοδο και οι υγρότοποι αποτελούν σταθμούς ανεφοδιασμού, ξεκούρασης και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών.

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών η ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου οι πολίτες καλούνται να μη τα πλησιάζουν αλλά να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρική υπηρεσία, δασική υπηρεσία, θηροφυλακή, Φορέα Διαχείρισης), ώστε να λαμβάνονται δείγματα που θα εξεταστούν για γρίπη των πτηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ