Ομάδα φοιτητών των Ιωαννίνων σε διεθνή διαγωνισμό!

iatriki

Στα πλαίσια της ημερίδας “Ιατρική & Έρευνα” της οργάνωσης φοιτητών Ιατρικής Hellenic Medical Students’ International Committee (HelMSIC), η φοιτητική ομάδα iGEM IΟΑΝΝΙΝΑ αποκάλυψε το φετινό της ερευνητικό project, με το οποίο θα συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.

Πλέον, η Ερευνητική Εκπαίδευση των φοιτητών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η HelMSIC, διοργάνωσε για το λόγο αυτό την προαναφερθείσα ημερίδα. Όντας αφιερωμένη στην έρευνα, η ημερίδα έδωσε την δυνατότητα στην ομάδα iGEM IOANNINA να συμμετάσχει, στηρίζοντας έμπρακτα τους στόχους της HelMSIC περί πρόσβασης των προπτυχιακών φοιτητών στην έρευνα και προωθώντας την έναρξη μιας νέας, δυναμικής προσέγγισης στην εκπαίδευση γενικότερα.

Ο διαγωνισμός iGEM, που ξεκίνησε το 2003 από το MIT, προσκαλεί τους φοιτητές από διεπιστημονικά πεδία να προτείνουν μία ερευνητική λύση σε κάποιο τοπικό και ευρύτερο πρόβλημα. Κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση προπτυχιακών φοιτητών πολύπλευρα με ένα θέμα ενδιαφέροντος, από την σύλληψη της ιδέας και το πειραματικό κομμάτι, μέχρι και τις κοινωνικές ή οικονομικές δράσεις του, οξύνοντας την κριτική τους σκέψη και επιτρέποντάς τους να παράγουν έρευνα, ενώ οι καθηγητές δρουν συμβουλευτικά.

Η ομάδα iGEM IOANNINA επιδιώκει, μέσω του ερευνητικού της project ‘’Anti-bye-otic’’, να προτείνει μία λύση βασισμένη στις αρχές της Ενιαίας Υγείας, δηλαδή της συνδυαστικής ευημερίας ανθρώπων-ζώων-περιβάλλοντος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας βακτηριακός μηχανισμός, ο οποίος θα αδρανοποιεί αντιβιοτικά, τα οποία τείνουν να συσσωρεύονται στο έδαφος και συνεισφέρουν στην αύξηση των ανθεκτικών, βακτηριακών στελεχών.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πέραν της ερευνητικής υπόστασης του project, παράλληλη στόχευση της iGEM IOANNINA αποτελεί η ενημέρωση σχετικά με θέματα Συνθετικής Βιολογίας, αλλά και η γενικότερη επικοινωνία της επιστήμης στην κοινωνία της πόλης των Ιωαννίνων μέσω των μελλοντικών της δράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ