ΦΟΔΣΑ με Γραφάκο για εργοστάσιο και όλα των απορριμμάτων δύσκολα!

monada asa

Επιχείρηση αστραπή από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο με σκοπό να δοθεί διέξοδο στα αδιέξοδα των απορριμμάτων αλλά τα προβλήματα δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται εύκολα.

Ο Μανώλης Γραφάκος συναντήθηκε με τις Εκτελεστικές Επιτροπές του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ με τις οποίες είχε μία πολύωρη και όπως χαρακτηρίστηκε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση.

Στη συνάντηση αυτή, για την οποία δεν υπήρξαν ανακοινώσεις ή και δηλώσεις, συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και αποσαφηνίστηκε όλο το νέο πλαίσιο που δημιουργείται μετά την ψήφιση του περιβόητου άρθρου που δίνει το δικαίωμα να περιέλθουν στον Σύνδεσμο το εργοστάσιο απορριμμάτων και όλες οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΟΔΣΑ αναμένεται να προχωρήσει στην διαδικασία αυτή ώστε εργοστάσιο και Σταθμοί Μεταφόρτωσης να περιέλθουν στην αρμοδιότητά του και να κριθεί στην πράξη για την λειτουργία τους.

Μαζί με όλα αυτά βέβαια στον ΦΟΔΣΑ θα περιέλθει και το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων που έχει κριθεί από το διαιτητικό δικαστήριο και αφορά στη διένεξη της Περιφέρειας με την Αειφορική Ηπείρου.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί το ελληνικό δημόσιο ως εγγυητής είναι αυτό που θα καταβάλει το πρόστιμο το οποίο στη συνέχεια θα καταλογίσει στους 18 Δήμους. Αυτό θα συνέβαινε και στην περίπτωση όπου δεν άλλαζε τίποτα και το εργοστάσιο παρέμενε στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας.

Τα επόμενα βήματα αναμένεται να προσδιοριστούν από τον ΦΟΔΣΑ μέσα από συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Και αντιδράσεις

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τις εκτελεστικές επιτροπές ΦΟΔΣΑ και ΠΕΔ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Μία από αυτές προέρχεται από τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

«Με αφορμή τη συνάντηση του Γενικού  Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και με δεδομένο ότι δεν έχουμε προσκληθεί ούτε ως μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. αλλά ούτε και ως μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π.Ε Ηπείρου αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα Συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο έχουν επιλέξει το δρόμο της Δημοκρατίας των ολίγων. Διοικητικά Συμβούλια που απαρτίζονται από Δημάρχους και εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς απαξιώνονται στο βωμό της εξυπηρέτησης άραγε τίνος; Πάντως όχι των Ηπειρωτών.

Δυστυχώς για εσάς κύριοι, αποδεικνύεται συνεχώς, ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου Φορέα (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) μόνο κόστος και κακές υπηρεσίες προσφέρει στους Ηπειρώτες με αποκλειστική σας ευθύνη, καθώς με τις επιλογές και την τακτική σας απαξιώνετε το θεσμικό σας ρόλο.

Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και διαμηνύουμε προς όλους πως δεν θα πάψουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι σε όσους επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις  στους Ηπειρώτες».

Ενοχλημένη η Περιφέρεια

Ενοχλημένη για τις εξελίξεις αυτές φέρεται η Περιφέρεια Ηπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας δεν ζήτησε και δεν είχε καμία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.

Ο τελευταίος συνεχίζει τις υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των ΣΜΑ.

Έτσι στην Οικονομική Επιτροπή της Τετάρτης  εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση με τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου για τη «Δοκιμαστική λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ζίτσας», με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει  ότι η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται με τους Δήμους, επειδή δεν ανταποκρίθηκε ο  ΦΟΔΣΑ  στην πρόσκληση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ