Φ. Φίλιος: Εφ΄όλης της ύλης για τη νομική υπηρεσία

FILIOSΣτα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Παράλληλα απάντησε σε δημοσιεύματα που υπήρξαν για αναθέσεις νομικών υποθέσεων.

Η δήλωση του Δημάρχου είναι η ακόλουθη:

«Από τα μέσα Απριλίου ο Δήμος Ιωαννιτών στερείται νομικής υποστήριξης λόγω συνταξιοδότησης του κ. Δριγκόπουλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 και ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη δύο δικηγόρων από τις τρεις θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Έκανα δύο προσωπικές παραστάσεις και ζήτησα την έγκριση διυπουργικής απόφασης για την κάλυψη των θέσεων, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η δαπάνη δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δήμος για το 2012 έχει 165 υποθέσεις προς εκδίκαση. Προφανώς θα προστεθούν κι άλλες. Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των γνωμοδοτήσεων που πρέπει να ετοιμαστεί.

Οι υποθέσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους.

Επιδιώξαμε με τη συνεργασία του πρώην νομικού συμβούλου και των ειδικών συνεργατών και πετύχαμε αναβολή σε 40 περίπου υποθέσεις που επρόκειτο να εκδικαστούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι υποθέσεις της προηγούμενης Τετάρτης δεν μπορούσαν να πάρουν αναβολή. Συγκαλέσαμε εκτάκτως λοιπόν την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να κάνουμε αναθέσεις.

Με ευθύνη μου επέλεξα τους δικηγόρους για τις περιπτώσεις που δεν μπορούσε ο κ. Δριγκόπουλος να εκδικάσει.

Η κ. Χαρίση παρέστη χωρίς αμοιβή. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χρειάζονταν προκειμένου ο Δήμος να νομιμοποιήσει την παρουσία των δικηγόρων και να καλυφθεί το ποσό που δικαιούται ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Η μη έγκριση πλήρωσης των θέσεων των δικηγόρων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό το οποίο είναι γνωστό και στον Δικηγορικό Σύλλογο από τον οποίο ζήτησα να συνδράμει για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση θέλω να ευχαριστήσω πολλούς συμπολίτες που προσφέρουν χωρίς καμία αποζημίωση τις επιστημονικές τους γνώσεις στο Δήμο, όπως τον κ. Αναστασίου που συμβάλλει σε θέματα ΑΕ όπως είναι η ΔΕΛΙ, τον κ. Καπελίδη, την κ. Νταφοπούλου, τον κ. Τσουμάνη, τον κ. Ανθόπουλο, τον κ. Καραπάνο και την κ. Χαρίση που επί χρόνια παρέχει αμισθί τις υπηρεσίες της και στην παράταξη και στο Δήμο.

Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω και μηχανικούς της πόλης όπως τους κυρίους Ζυγούρη, Σμύρη, Μπούση, Μανέκα αλλά και πολλούς ανθρώπους του Πανεπιστημίου, από τον Πρύτανη μέχρι και φοιτητές που βοηθούν το έργο του Δήμου.

Δεν είναι είδηση η ανάρτηση στο «Διαύγεια», είδηση είναι το «άνευ χρημάτων».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η πρόσληψη νομικών συμβούλων δεν σχετίζεται με το γενικό περιορισμό που υπάρχει καθώς η πληρωμή τους δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά γίνεται από τα έσοδα του Δήμου.

Σημείωσε ότι δύο νομικοί, μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, έχουν προσληφθεί ως ΠΕ Διοικητικού και δεν έχουν δικαίωμα άσκησης της δικηγορίας.

«Την προηγούμενη Τετάρτη αναζητούσαμε επειγόντως δικηγόρο ο οποίος θα παρίστατο δωρεάν στο δικαστήριο για υπόθεση ήσσονος σημασίας όπως ήταν ο καθορισμός τιμής μονάδας», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αφορμή την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της Κώστα Ασκούνη να ζητήσει συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών για να τονίσει ότι συνομιλητής της αυτοδιοίκησης στην κεντρική διοίκηση δεν υπάρχει και το κενό αυτό κάνει ακόμη πιο πιεστικά τα προβλήματα.

Τα τρία πιο σημαντικά, όπως είπε ο κ. Φίλιος, είναι οι ρυθμίσεις που εκκρεμούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η τακτική επιχορήγηση που καθυστερεί και η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη ρύθμιση οφειλών δημοτών προς τους Δήμους, η οποία δεν υπεγράφη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Εν αναμονή αυτή εκατοντάδες συμπολίτες δεν προσέρχονται στα ταμεία των δήμων κι έτσι παρουσιάζεται τεράστιο πρόβλημα στην είσπραξη εσόδων.

Σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες, ο Δήμαρχος είπε ότι η λειτουργία των ηλεκτρονικών πινακίδων έχει σταματήσει. Χρησιμοποιούνται οι «πύργοι» και τα επιλεγμένα σημεία, τα οποία ανατέθηκαν σε εταιρεία μετά από διαγωνισμό. Έκανε δε γνωστό ότι σύντομα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμός που θα θέτει όρους και κανόνες στη διαφήμιση.

Αναφέρθηκε δε και στην τροποποίηση που έγινε της Κανονιστικής για τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης της Πλατείας Μαβίλη για την ανάπτυξη ψυχαγωγικών κι άλλων δράσεων.

Σχετικά με τα περίπτερα, σημείωσε, πως πολλά από τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί με το σωματείο τους δεν τηρούνται και έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η μετακίνηση περιπτέρων σε δέκα τουλάχιστον περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργούνται προβλήματα.

Τέλος ερωτηθείς για τις λακκούβες σημείωσε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ