«Εύπλαστες μνήμες» του Αθανάσιου Κόκκινου στο Μέκειο Ίδρυμα

mekkeio idrima

Η έκθεση «Εύπλαστες μνήμες» του Αθανάσιου Κόκκινου (a.k.a. Arurkokk) θα παρουσιαστεί στο Μέκειο Ίδρυμα (Αθανασίου Τσακάλωφ 12) από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Η έκθεση επικαλείται την έννοια της ψευδομνήμης, η οποία λειτουργεί ως μία μεταφορά πάνω στον τρόπο που δουλεύτηκε η συγκεκριμένη έκθεση. Αξιοποιώντας βιβλιογραφία και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς (μνήμη), εντοπίστηκαν σημεία που η βιβλιογραφία είχε κενά και βάζοντας εκεί φαντασία, κατασκευάστηκε ένας μυθοπλαστικός χαρακτήρας, ο Θεόδωρος Βαλής. Με παρόμοιο τρόπο, όταν η μνήμη έχει κενά, η φαντασία έχει την τάση να τα γεφυρώνει, δημιουργώντας ψευδομνήμες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η τεκμηρίωση ύπαρξης του Βαλή γίνεται από ένα ψευδο-podcast, που δημιουργήθηκε μελετώντας σχετική βιβλιογραφία και στοιχεία υλικού πολιτισμού γύρω από τους Χιονιαδιτες λαϊκούς ζωγράφους και τα Ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

Η έκθεση αυτή, μέσα από μια μεταπαραγωγική προσέγγιση στοιχείων οπτικού πολιτισμού, στοχεύει στην κατασκευή και επιμέλεια μιας ψευδομνήμης. Το αρχείο που συγκροτήθηκε κατά την έρευνα, αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία μίας σειράς έργων (ζωγραφικά, ξυλογραφίες, ψηφιακές εκτυπώσεις, καλλιτεχνικά βιβλία, ηχητικό έργο και έργα μεικτών τεχνικών), που επιχειρούν την ενσωμάτωση της παραδοσιακής, λαϊκής εικονογραφίας σε ένα διαφορετικό εικαστικό σύστημα. Στο καινούργιο αυτό πλαίσιο επικρατεί μια πολυμεσική, υβριδική κατάσταση, κατά την οποία θολώνουν τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, παρομοιάζοντας το εκθεσιακό πλαίσιο με τον εγκέφαλο κατά την κατασκευή μιας ψευδομνήμης.

Επιβλέποντες καθηγητές είναι οι Βαγγέλης Γκόκας, Εσθήρ Σολομών και Νίκος Αρτέμης.

Ο Αθανάσιος Κόκκινος (a.k.a. Arurkokk) ξεκίνησε τους εικαστικούς του πειραματισμούς κατά τη διάρκεια φοίτησής του στο τμήμα Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του ίδιου Πανεπιστημίου. Δημιουργεί εικόνες με διάφορες τεχνικές και μέσα έκφρασης, όπως ζωγραφική, χαρακτική, ψηφιακά μέσα, collage, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης εσωτερικών τοπίων και απεικόνισης του σημείου τομής της εσωτερικής φωνής με τον εξωτερικό θόρυβο. Φτιάχνει καλλιτεχνικά βιβλία και limited edition έντυπα. Έχει εκθέσει δουλειά του σε Ελλάδα, Ταϊλάνδη, Αυστραλία και Ισπανία σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ