Εξοικονομώ: Σε εκκρεμότητα χιλιάδες αιτήσεις

eksikonomo

Δεκαπέντε χιλιάδες από τις συνολικά 40.012 αιτήσεις  που αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμες, έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Απομένουν περίπου 10.000 αιτήσεις, οι οποίες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, λόγω πρόσφατων μεταβιβάσεων που θα αξιολογηθούν με χειροκίνητο τρόπο και όχι ηλεκτρονικά όπως γίνεται κανονικά και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Για τις υπόλοιπες, εκκρεμεί η υποβολή των δικαιολογητικών υπαγωγής και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων νομιμότητας, χρήσης, επιφάνειας και παλαιότητας του ακινήτου και για την κατάταξη των αιτήσεων.

Στα τέλη Απριλίου είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που είχαν υποβληθεί για το δημοφιλές πρόγραμμα, ο οποίος ανερχόταν σε 87.246.

Οι  40.012 από αυτές τις αιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως αρχικά επιλέξιμες και οι 47.234 ως επιλαχούσες. Για τις αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, από τις 20 Μαίου ξεκίνησε η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται και ιδίως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία λήγει στις 19 Ιουλίου.

Και ενώ η προθεσμία εκπνέει σε λίγες μέρες εκκρεμούν ακόμη πολλές χιλιάδες αιτήσεις που χρειάζεται να συμπληρωθούν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα καθώς διαφορετικά διακινδυνεύουν να μην ενταχθούν στους Προσωρινούς Πίνακες επιλέξιμων αιτήσεων που θα εκδοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και να καταταγούν στους πίνακες των απορριπτέων αιτήσεων.

Η εκκρεμότητα αυτή δυσχεραίνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να υπάρξουν γρήγορα τα οριστικά αποτελέσματα και να γίνει η ένταξη των προτάσεων, που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των έργων και την χορήγηση της προκαταβολής στους δικαιούχους.

Μάλιστα για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσουν οι διαδικασίες των οριστικών αιτήσεων ώστε να μην περιμένουν τις υπόλοιπες που είναι σε διαφορετικά στάδια και αναμένεται να καθυστερήσουν να γίνουν οριστικές.

Το πρόγραμμα στον τρέχοντα κύκλο έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 632 εκατομμύρια ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) και απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, με έμφαση και υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στα αδύναμα νοικοκυριά.

Παράλληλα από την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα ξεπεράσουν σε ύψος το 1 δις ευρώ αναμένεται σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα αλλά και των μηχανικών σε όλη τη χώρα.

Για το πρόγραμμα μεγάλος βραχνάς παραμένουν οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών (κυρίως κουφωμάτων και θερμομονώσεων), τα προβλήματα που δημιουργεί στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ευρώπη, οι ελλείψεις στην αγορά των απαραίτητων πρώτων υλών για την υλοποίηση των έργων αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ