Έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις παρεμβαίνουν για τα όρια του Παπίγκου

papigko l

Την παραβίαση των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο Πάπιγκο και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών για αυτό καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΑΝΙΜΑ», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)», «Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης», «Καλλιστώ», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων».

Όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις, οι τοπικές αρχές (δήμος Ζαγορίου) προσπαθούν να διευρύνουν παράνομα τα όρια του παραδοσιακού οικισμού «εν τοις πράγμασι», παρότι αυτά είναι σαφή από το 1990 και η οικοδόμηση εκτός αυτών σημαίνει οικοδόμηση στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. «Εδώ και μήνες, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής δύο οικιών,  εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής έχουν απευθυνθεί, εδώ και μήνες, στις αρμόδιες Αρχές, ζητώντας την παρέμβασή τους για αποκατάσταση της νομιμότητας. Το θέμα αναδείχθηκε καταρχάς από την Τοπική Επιτροπή της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)» Ζαγορίου και σε συνέχεια με επιστολή της ΕΛΛΕΤ προς τον Δήμο Ζαγορίου σταμάτησε η παράνομη διαδικασία αλλαγής του ορίου οικισμού, που είχε αρχίσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, οι Αρχές μέχρι τώρα έχουν επιδείξει σκανδαλώδη αδράνεια και αδιαφορία με συνέπεια την προσβολή κάθε έννοιας νομιμότητας και την υποβάθμιση του συνταγματικά προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος», αναφέρουν. Όπως υποστηρίζουν, οι δήμος έχει αυθαίρετα στείλει τα «διευρυμένα» όρια του οικισμού στο κτηματολόγιο για τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, η πολεοδομία Ιωαννίνων εξέδωσε οικοδομικές άδειες με βάση τα όρια αυτά ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε παράτυπα στην χαλικόστρωση δρόμου.

«Παράλληλα, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, που έχουν ενημερωθεί, αδρανούν επιδεικτικά και δεν έχουν ακόμα εκτελέσει τα κατά νόμο καθήκοντά τους για διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων και έλεγχο των παραβατών. Εξαίρεση αποτελεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)», καταλήγουν.

Να σημειωθεί ότι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ανάκληση των δύο επίμαχων οικοδομικών αδειών στο Πάπιγκο, υποστηρίζοντας ότι παράνομα εκδόθηκαν εντός του πυρήνα του πάρκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ