Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές παραλίες

LEYKADA EGTo 93,2% των ελληνικών παραλιών πληροί το αυστηρότερο επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας», δείχνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ δεν ξεπέρασε το 82,6%, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται Κύπρος και το Λουξεμβούργο, όπου όλες οι παραλίες εξασφάλισαν τη μέγιστη βαθμολογία. Ακολουθούν η Μάλτα (99% εξαιρετικής ποιότητας ύδατα) και η Κροατία (95%).

Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες. Από τις παραλίες που δεν κρίθηκαν εξαιρετικές, οι περισσότερες (99,2% επί του συνόλου) πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις.

 

Στο άλλο άκρο, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά υδάτων «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), οι Κάτω Χώρες (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνες Ποτόστσνικ δήλωσε ότι «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ