Έτοιμη η Περιφέρεια να παραδώσει στον ΦΟΔΣΑ το εργοστάσιο

asa-leitourgia1

Χρήσιμη από πολλές απόψεις ήταν η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Χρήσιμη γιατί αφενός κατέδειξε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο υποδομών –βήματα που πιστώνεται η Περιφέρεια- και αφετέρου το κόστος που έχουν αυτά για τους πολίτες.

Αυτό που έγινε σαφές είναι η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να απεμπλακεί πλέον από την διαχείριση με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι θα κληθεί ο ΦΟΔΣΑ για να παραλάβει και το εργοστάσιο, όμως αυτό δεν συνοδεύτηκε από κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Όπως δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία των ΣΜΑ. Ο ΦΟΔΣΑ προ ημερών αποφάσισε ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα γίνει για ένα χρόνο, όμως από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ξεκαθάρισε αν αυτή θα γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας, του Φορέα ή με την συνεργασία των δύο.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε εκτενής ενημέρωση για την διαδικασία «διαιτησίας» μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το εργοστάσιο.

Η Περιφέρεια έχει επιβάλλει ποινική ρήτρα ύψους 690 χιλιάδων στην ΤΕΡΝΑ επειδή δεν παρέδωσε το εργοστάσιο στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και η ΤΕΡΝΑ από την πλευρά της διεκδικεί ποσό 3,8 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια. Η έκβαση της υπόθεσης αυτής είναι άγνωστη.

Την συζήτηση για τους ΣΜΑ και την διαχείριση των απορριμμάτων προκάλεσε η αντιπολίτευση και το μεγαλύτερο βάρος σήκωσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Η αρχική εισήγηση που αποτέλεσε προιόν συμφωνίας όλων των παρατάξεων έγινε από την Τίνα Ζέκα η οποία έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και τον χρόνο παράδοσής τους ενώ αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων ενώ από την δευτερολογία και το κλείσιμο του Περιφερειάρχη ξεχωρίζει η δέσμευση ότι «θα καλέσουμε τον ΦΟΔΣΑ να του παραδώσουμε και το εργοστάσιο ώστε να αποδεσμευτεί η Περιφέρεια από τα σκουπίδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ