Ετήσιος διαγωνισμός για τις καμένες λάμπες

Οι καμένες λάμπες και η αντικατάστασή τους αποτελούν βασική υποχρέωση κάθε δήμου προς τους πολίτες.

Συχνά όμως οι καμένες λάμπες εξελίσσονται σε σήριαλ από την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν με αμεσότητα στα αιτήματα των πολιτών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα.

Η σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα και να διασφαλίσει την άμεση αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, να προχωρήσει σε διαγωνισμό ώστε το συγκεκριμένο αντικείμενο να ανατεθεί σε ιδιώτη για διάστημα ενός έτους.

Η απόφαση αυτή δίνει την αφορμή για μία ακόμη αντιπαράθεση με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η «Ενότητα Πολιτών» μιλά για ιδιωτικοποίηση ενός κρίσιμου τομέα και για απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή απαντά τονίζοντας ότι η διασφάλιση του φωτισμού αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του δήμου προς τους πολίτες και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τομέα έχουν αντικείμενο απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Ενότητα Πολιτών η έγκριση του διαγωνισμού εμφανίζει προβληματικά- σκοτεινά στοιχεία και συγκεκριμένα αναφέρει:

α. Βαφτίζεται ως έργο παρά την αντίθετη άποψη των αρμόδιων τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κάτι που αποτυπώνεται εξάλλου και στη μελέτη, συμφώνα με την οποία πρόκειται αποκλειστικά για προμήθεια νέων λαμπτήρων και τοποθέτηση τους από ιδιώτες και άρα θα έπρεπε να δημοπρατηθεί ως προμήθεια – υπηρεσία (μικτή σύμβαση).

β. Δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση, ούτε και έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του εργοταξίου για την αδυναμία του υφιστάμενου προσωπικού να εκτελέσει τις αντικαταστάσεις των καμένων λαμπτήρων. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί και η αγορά ενός ακόμη γερανοφόρου οχήματος που είχε δρομολογηθεί από τη δική μας Δημοτική Αρχή και θα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο στην αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας.

γ. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει από τα τακτικά έσοδα του Δήμου ενώ πρόκειται για μια υπηρεσία καθαρά ανταποδοτικού χαρακτήρα και έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τα ανταποδοτικά.

δ. Πολιτικά, ιδιωτικοποιείται ένας κρίσιμος τομέας που εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και απαξιώνονται για ακόμη μια φορά οι υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες με αυταπάρνηση δίνουν μια καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Η Δημοτική Αρχή στην απάντησή της τονίζει: «Αποτελεί πρόκληση να μιλά για σκανδαλώδεις αποφάσεις η «Ενότητα Πολιτών»  και να αναφέρεται στον διαγωνισμό για την ανάθεση λαμπτήρων όταν το μοναδικό σκάνδαλο ήταν ότι επί μακρόν ως δημοτική αρχή είχε αφήσει τον Δήμο στο σκοτάδι. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές αίτημα για την προμήθεια λαμπτήρων είχε κατατεθεί στις 2 Απριλίου 2019, η τελική έγκριση δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019 και η σύμβαση υπογράφηκε από την σημερινή δημοτική αρχή στις 15 Νοεμβρίου 2019. Όλους αυτούς τους μήνες μεγάλα τμήματα της πόλης και των Κοινοτήτων βρισκόταν κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Η Δημοτική Αρχή, με την μέθοδο που επέλεξε, διασφαλίζει τον πλήρη φωτισμό στην πόλη άμεσα και γρήγορα. Κι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες. Να έχουν την στοιχειώδη υπηρεσία για την οποία άλλωστε πληρώνουν, την ανταποδοτική υπηρεσία που οφείλει ο Δήμος στους πολίτες.

Οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου, απαλλαγμένοι από την υποχρέωση αντικατάστασης καμένων λαμπτήρων, θα έχουν την δυνατότητα συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού σε όλα τα δημοτικά κτίρια, σχολεία και κοινόχρηστους χώρους.

Η ιδιωτικοποίηση, που επικαλείται η «Ενότητα Πολιτών» απευθύνεται σε συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο και προφανώς έχει τους λόγους της για να το κάνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ