ΕΤΕΠ: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ

anemogenitries

Την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κρίστοφερ Χερστ μιλώντας στο 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα αν και  είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες για την παραγωγή τους ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών  πάρκων.

«Να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις και προχωρά ταχύτητα, και άρα θα αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση, μελλοντικά.

«Θα συντελεστεί αλλαγή όσον αφορά το κόστος παραγωγής. Θα έχουμε και μια αύξηση ζήτησης για ενέργεια, όχι μόνο από ΑΠΕ, κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν» σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι «καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι 40 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι θα γίνουν ο κανόνας, αν δεν δράσουμε γρήγορα. «Το ίδιο θα συμβεί και με τις βροχοπτώσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτα τον επόμενο αιώνα θα υπάρξει μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις» κατέληξε.

ΔΕΗ: Θα δαπανηθούν 9 δις. ευρώ την επόμενη δεκαετία

Από την πλευρά του στην τοποθέτηση του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, αναφέρθηκε στη μετάβαση ως μια συνιστώσα μείωσης άνθρακα, ψηφιοποίησης και νέων υποδομών. «Η σημερινή ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 9 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα στρατηγική της ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται μια νέα Εταιρεία Γνώσης με στελέχη νέους ανθρώπους μορφωμένους και καταρτισμένους. «Έχουμε ήδη τις καλύτερες συνεργασίες και διεθνείς διαγωνισμούς με τους οποίους η ΔΕΗ θα προσλάβει νέους συνεργάτες – εργολάβους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την παρουσία μας στις νέες τεχνολογίες με τις ΑΠΕ. Η αγορά ωριμάζει και θέλουμε να αναπτυχθούμε οργανικά» σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής ΑΠΕ της Μυτιληναίος Α.Ε., Νίκος Παπαπέτρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον όμιλο για καινοτομία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόμαστε σε 23 χώρες ασχολούμενοι με αποθήκευση και αιολική ενέργεια. Νέες πολιτικές χαράσσονται και ορίζονται, ενώ πολλά θα αλλάξουν» σημείωσε.

Ο CEO ΑΠΕ του Copelouzos Group Γιάννης Καρύδας ανέφερε τέλος ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να προταθούν λύσεις. «Διερευνούμε κι άλλους τομείς των ΑΠΕ. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη σπουδαιότητα της έναρξης ενημερωτικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και των επενδυτών. Θα πρέπει να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ