Ερώτηση στη Βουλή για τα φωτοβολταικά στους Σπαθαραίους

fotovoltaiko agr

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα όρια της κοινότητας Σπαθαραίων, της ΔΕ Μαργαριτίου. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες αφορούν τα εν λόγω πάρκα.

Καταγγέλλουν κατάτμηση της επένδυσης σε επιμέρους έργα, και εκπόνηση ξεχωριστών ΜΠΕ για το καθένα από αυτά, ενώ λόγω της εγγύτητάς τους θα έπρεπε να υπολογιστούν ως μία ενιαία δομή. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται όπως θα έπρεπε, η οπτική όχληση που θα δημιουργήσουν τα έργα, η ανυπαρξία οδικού δικτύου, το οποίο θα απαιτηθεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων αυτών υποδομών, οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εγκαταστάσεων, οι επιπτώσεις στις γειτονικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ηγουμενίτσας δηλαδή και η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν γνωμοδότησαν θετικά σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα υπαρκτά χωροταξικά προβλήματα, όσο και την απαίτηση για τουλάχιστον διπλασιασμό της κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030, είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2019 το διαγωνισμό για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, αλλά δυστυχώς η ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η μελέτη πλέον να μην μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Δε σταμάτησε όμως εκεί, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (Ν.4685/2020) που έφερε,  και με το πρόσχημα της «απλοποίησης» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβάθμισε τη δημόσια διαβούλευση και τις διαδικασίες γνωμοδότησης φορέων, ενώ πολιτικοποίησε, για προφανείς λόγους,  τη διαδικασία εξέτασης φακέλων που παραπέμπονται στο Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε πλήρη αναρχία την υποβολή αιτήσεων ΑΠΕ, και σε υπερθέρμανση της αδειοδοτικής διαδικασίας, δημιουργώντας πλήθος αντιδράσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με την Ερώτηση του ο Μ. Κάτσης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψιν του, τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας Σπαθαραίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αντιμετωπίσει στο σύνολο του και άμεσα το ζήτημα της χωροθέτησης ΑΠΕ, αλλά και των ενδεχόμενων ελλειμμάτων που παρατηρούνται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τέλος ζητά να αντιμετωπίσει την τακτική της κατάτμησης επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ