Εργαστήριο για τον σχεδιασμό ασφάλειας σε 14 αεροδρόμια

ergasthrio astinomia aerodromia (1)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕ.ΜΕ.Α., το δεύτερο εργαστήριο διαλειτουργικότητας, το οποίο διοργανώθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σκοπός του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε ήταν η ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που σχετίζονται με το σχεδιασμό ασφαλείας των δεκατεσσάρων (14) αερολιμένων της FRAPORT Greece και συγκεκριμένα στο πλαίσιο εκπόνησης και κατάρτισης των Σχεδίων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (Σ.Α.Κ.Ε.Α.) αυτών.

Με γνώμονα τον ομοιογενή επιχειρησιακό σχεδιασμό σε όλους τους αερολιμένες της χώρας, βρίσκεται υπό ανάπτυξη πρότυπο σχέδιο ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ώστε να προτυποποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας στους αερολιμένες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου, παρουσιάστηκαν αφενός το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων στην ασφάλεια των αερολιμένων και αφετέρου, τα περιεχόμενα του υπό εκπόνηση πρότυπου σχεδίου ασφάλειας αερολιμένων.

Ακολούθως, τη δεύτερη ημέρα, αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες σχετικά με τον σχεδιασμό ασφάλειας αερολιμένων από Βρετανούς εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας, που μπορούν να ενσωματωθούν στον υπό εκπόνηση επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, την τρίτη ημέρα διεξήχθη άσκηση επί χάρτου, ώστε τα συμπεράσματα της άσκησης να ληφθούν υπόψη στο εν λόγω πρότυπο σχέδιο και να πραγματοποιηθούν διορθωτικές αλλαγές. Επιπλέον, σκοπός της άσκησης αποτέλεσε η επαύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την βέλτιστη πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στους δεκατέσσερις (14) αερολιμένες της FRAPORT Greece .

Πιο συγκεκριμένα, τα σενάρια άσκησης επί χάρτου, προσομοίωναν ένα υποθετικό περιβάλλον ασφάλειας, ενώ τα περιστατικά που περιλαμβάνονταν σε αυτά, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες για τη διενέργεια ενός οργανωμένου πλαισίου ανταλλαγής απόψεων για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας και προκλήσεις που σχετίζονται αφενός με θέματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αφετέρου με την εφαρμογή των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων τους, καθώς και του υπό εκπόνηση πρότυπου σχεδίου ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των 14 αερολιμένων.

Το τριήμερο εργαστήριο ήταν σχεδιασμένο, ώστε αφενός να τροφοδοτήσει το περιεχόμενο του πρότυπου σχεδίου ασφάλειας, αφετέρου να το θέσει σε δοκιμασία, μέσω των σεναρίων της άσκησης επί χάρτου. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν σημαντικά και πρόκειται να τροφοδοτήσουν τις περαιτέρω δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής πραγματικής άσκησης πεδίου σε ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον προσεχή Νοέμβριο.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών του εργαστηρίου, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Matthew Lodge, οι οποίοι επέδωσαν και τα πτυχία στους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ