Έργα εκατομμυρίων… Πρώτα δημοπρατήθηκαν και τώρα εγκρίνονται οι μελέτες

kiklikos komvos

Μείζονα ερωτήματα που φτάνουν στην καρδιά των μηχανισμών που αποφασίζουν τις εντάξεις και τις χρηματοδοτήσεις έργων προκαλούνται με αφορμή όσα εξελίσσονται στην Ήπειρο το τελευταίο διάστημα.

Μία σειρά οδικών έργων, κατά βάση κυκλικοί κόμβοι που είναι της μόδας όπως και ο δρόμος από τα Πηγάδια στα Πράμαντα, που είχαν υποβληθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεικνύεται περίτρανα ότι εντάχθηκαν χωρίς να έχουν την απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα.

Κι αυτό αποτελεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση η οποία απαιτεί από όλους τους τελικούς δικαιούχους πλήρη ωριμότητα των έργων ενώ η ίδια αρνήθηκε να εντάξει και να χρηματοδοτήσει τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω απουσίας μελετητικής ωριμότητας!!!

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου μάλιστα έχει συμβεί και κάτι ακόμη, το οποίο μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Τα έργα πρώτα δημοπρατήθηκαν, ορισμένα μάλιστα όπως ο Κόμβος Επισκοπικού, έχουν και ανάδοχο και μετά –μόλις την Παρασκευή- κατατέθηκαν προς έγκριση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το θέμα μάλιστα είχε αναδείξει το Epiruspost με σχετικό δημοσίευμα.

Τα θέματα αυτά αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος από την περιφερειακή σύμβουλο της Λαικής Συσπείρωσης Τίνα Ζέκα. Η κ. Ζέκα υπήρξε ιδιαίτερα καυστική και έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη. Μάλιστα τόνισε ότι η παράταξή της θα κάνει σχετική αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ενώ θα προκαλέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης δεν είχε πειστικές απαντήσεις αφού τα ζητήματα της αδειοδότησης κατόπιν δημοπράτησης είναι υπαρκτά και περιορίστηκε να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα των έργων για την οδική ασφάλεια!

Αδιάβαστες ωστόσο ήταν και οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον» οι οποίες άλλα είχαν πει αρχικά και μετά την τοποθέτηση της Τίνας Ζέκα υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση και αλλαγή της ψήφου τους.

Με την στάση αυτή και την ελλιπή γνώση ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα της Ηπείρου εκτέθηκαν εις διπλούν, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τις ίδιες για τον ρόλο τους αλλά και για τον έλεγχο που ασκούν στην Περιφερειακή Αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ