Έρευνα: Το τοπίο του πειρατικού λογισμικού

LOGISMIKO

LOGISMIKOΑπό τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι λεγόμενοι οικιακοί υπολογιστές ή αλλιώς home computers, μαζί με τους υπολογιστές γραφείου ΙΒΜ PC και αργότερα τους PC-συμβατούς, δηλαδή πριν από περίπου 35 χρόνια, το «πειρατικό» λογισμικό ήταν μαζικά διαδεδομένο.

Βλέπετε εκείνες τις εποχές πρακτικά ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτήσει ένας απλός, μέσος χρήστης οποιοδήποτε είδος λογισμικού (κυρίως παιχνίδια, ενίοτε και προγράμματα) σε μορφή «πειρατικού» υλικού, παρά «αυθεντικού», καθώς πολύ απλά το τελευταίο δεν διατίθετο στα καταστήματα υπολογιστών…αφού αυτά ήταν σπάνια (και μην ξεχνάμε: Internet δεν υπήρχε)!

 

Έτσι, το πειρατικό λογισμικό, ήτοι το αυθεντικό που παράνομα αντιγράφεται πολλαπλώς και διανέμεται (δωρεάν και κυρίως επί αμοιβή), συνόδευε την «φιλοσοφία» χρήσης υπολογιστή σε ατομικό επίπεδο, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από το αυθεντικό (νόμιμο). Όσο όμως τα χρόνια περνούσαν, με τις εταιρείες να μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή και οι χρήστες να θεωρούν πλέον την χρήση και εξοικείωση με την τεχνολογία δεδομένη, το τοπίο του παράνομου λογισμικού πήρε τεράστιες διαστάσεις, καθώς τα κανάλια παράνομης διανομής περιελάμβαναν και πανάκριβες επαγγελματικές εφαρμογές

Σε αυτό το σημείο περίπου, εισήλθαν και οι εταιρείες στην εκμετάλλευση παράνομου λογισμικού, σε μικρότερο βέβαια βαθμό σε σχέση με τους χρήστες. Επίσης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και κυρίως με την είσοδο στη νέα χιλιετία, η μαζική αποδοχή του Internet εκτόξευσε την χρήση παράνομου λογισμικού σε δυσθεώρητα ύψη.

Όμως μέσα σε αυτό το τοπίο, υπάρχει και μια άλλη μερίδα χρηστών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, κι αυτή δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού (ιούς υπολογιστών), που «κρύβουν» μέσα στις παράνομες κόπιες αυθεντικών προγραμμάτων ή/και παιχνιδιών.

Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια «μολύνσεων» και των επιπτώσεών τους, οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών αναφέρουν τους κινδύνους ασφαλείας από κακόβουλα λογισμικά, ως την κορυφαία αιτία για να μην χρησιμοποιεί κάποιος παράνομες κόπιες. Μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών τους είναι οι εισβολές από χάκερ και η απώλεια δεδομένων. Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό 62% του λογισμικού που είχε εγκατασταθεί σε προσωπικούς υπολογιστές στην Ελλάδα το 2013, δεν είχε την κατάλληλη άδεια χρήσης.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων η Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA έδειξε ότι:

• Ο παγκόσμιος ρυθμός με τον οποίο λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση, αυξήθηκε από 42 % το 2011, σε 43 % το 2013, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπου η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη, εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη πλειοψηφία των συνολικών υπολογιστών.

• Η εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού PC το 2013, ανήλθε σε 62,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

• Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχε το επόμενο υψηλότερο ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού στο 61%, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική στο 59% και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επίσης στο 59%.

• Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού με 19%, αν και αυτό αποτελεί σημαντική εμπορική αξία περίπου 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

• Στη Δυτική Ευρώπη, το ποσοστό μειώθηκε τρεις μονάδες στο 29% το 2013, με εμπορική αξία στα 12,8 δισ. δολάρια.

• Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό μειώθηκε δύο μονάδες σε 31% το 2013, με εμπορική αξία ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ