Έρχονται μονοκλωνικά και στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

monoklonika

Το Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, είναι ένα από τα δέκα νοσοκομεία της χώρας στα οποία θα ξεκινήσει η διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η χορήγηση, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα βάση του πρωτοκόλλου που θα ακολουθηθεί από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει παραλάβει μόλις 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, με αποτέλεσμα τα κριτήρια επιλογής να είναι πολύ αυστηρά. Ωφελούμενοι θα είναι μόνο όσοι ασθενείς με Covid επιλεγούν από ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα που θα “ανεβάζουν” οι γιατροί , στη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους πολίτες πάσχουν από νοσήματα, τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό τους να αναπτύξει αντισώματα μέσω του εμβολιασμού. (ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ).

Υπενθυμίζεται πως η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συνυπολογίζουν το ποσοστό του κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.)

Ο ασθενής με Covid που πάσχει από σοβαρά νοσήματα και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση ή θάνατο, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ο οποίος εάν διαπιστώσει ότι πληροί τα κριτήρια για ένταξη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, θα κάνει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Ειδική επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τα ονόματά της θα γίνουν γνωστά τα επόμενα 24ωρα σε σχετική Υπουργική Απόφαση, είναι υποχρεωμένη εντός του διαστήματος 24 με 48 ωρών να απαντήσει στο αίτημα.

Εάν ο ασθενής επιλεγεί, ειδοποιείται από το πιστοποιημένο για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων νοσοκομείο και ορίζεται το ραντεβού. Ο ασθενής μεταβαίνει στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνει τα μονοκλωνικά αντισώματα με ενδοφλέβια χορήγηση, διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά τη χορήγηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ