Έρχονται ανακοινώσεις για τις έρευνες και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

petrelaia ereuna

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει. Ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει και την Ήπειρο με το «οικόπεδο» των Ιωαννίνων εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή με ενδεχόμενη μία μικρή παράταση.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα από τις έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Ιόνιο και ολοκληρώθηκαν σε δύο φάσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου στο Νότιο Ιόνιο και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στο Βόρειο Ιόνιο.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, πέραν των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των ερευνών, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες:ότι  το κράτος θα στηρίξει τις εξορύξεις και παράλληλα θα διευκολύνει σε αδειοδοτικό επίπεδο την υλοποίηση των επενδύσεων και από την άλλη οι εταιρίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συμβάλεις εκμετάλλευσης.

Με άλλα λόγια, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα λειτουργήσει ως “ασφάλεια δικαίου” για τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες και εξορύξεις. Η περίοδος, άλλωστε, είναι ευνοϊκή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει άρδην τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ωθεί τα κράτη στην εξεύρεση εναλλακτικών για την κάλυψη των αναγκών τους σε ορυκτούς πόρους.

Ρεαλιστικά, πάντως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα κρατήσει κάποια χρόνια, ακόμα και στο καλό σενάριο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια μεσοσταθμικά. Από εκεί και μετά, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε φάση παραγωγής αερίου, με την εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων να είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την περίοδο 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές των αδειοδοτημένων blocks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ