Επιβαρυμένα με υδράργυρο τα ψάρια στην Ελλάδα

PASRIA MAGAZIΙδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στην Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών.

Μελέτες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό, επικαλέστηκαν επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία.

 

Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος, αναφερόμενος στον υδράργυρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στην Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του CROME, όπου θα αναλυθούν βιολογικοί δείκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνει επίσκεψη σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ