Επιταγή ακρίβειας αντί για δώρο Πάσχα

souper market

Εντός του Μαρτίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που πλήττονται από όλο και εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χτες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ονομάζοντάς το μάλιστα «επιταγή ακρίβειας».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «θα υπάρχουν εξαγγελίες, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα πρόκειται για μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».

Τα στοιχεία που περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι από την μία η ανάπτυξη για το 2021, που ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ και το άλλο είναι η πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ανάπτυξη μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα έκπληξη, που αν επιβεβαιωθούν θα δείξουν ανάπτυξη τουλάχιστον 9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος έχει δηλώσει προ ημερών ότι «η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 8,5%».

Αναφορικά με τα έσοδα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκαν το Φεβρουάριο, τηρουμένων των αναλογιών, ικανοποιητικά, καλύπτοντας έτσι τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου.

Ποιοι θα πάρουν την «επιταγή ακρίβειας»

Την «επιταγή ακρίβειας» εκτιμάται ότι θα την λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ το ύψος της θα είναι έως 300 ευρώ. Προτεραιότητα θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Από εκεί και πέρα, πάντως, η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί μία πραγματική σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση και έναν εφιάλτη για τους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

Και επίσης σημείωσε ότι «θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, όμως, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές είναι προφανές ότι θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».

Και ο πρωθυπουργός σημείωσε «πρέπει να κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Εθνικές πολιτικές: στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με όλους τους τρόπους, επιδότηση των λογαριασμών πρωτίστως της ηλεκτρικής ενέργειας, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα ότι τα νοικοκυριά τα οποία έχουν χαμηλή κατανάλωση, μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα έχουν δει μικρές αυξήσεις. Άλλα νοικοκυριά, που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, έχουν δει μεγαλύτερες αυξήσεις».

Και σημειώνει «θα συνεχίσουμε, λοιπόν, την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο χειμώνας οπότε θα γλυτώσουμε τουλάχιστον από την επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά το ηλεκτρικό θα εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ