Επιστροφή στην καθημερινότητα με καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια

Από τα κομμωτήρια και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα ξεκινήσει η άρση των απαγορεύσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Το σχέδιο λεπτομερώς θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη στις έξι το απόγευμα. Ωστόσο από τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο κ. Πέτσας, άμεσα αναμένεται να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία και στην πορεία θα ξεκινήσουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες. Υπογράμμισε ακόμη πως εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση μετακινήσεων από μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη ενώ πρόσθεσε πως την Τετάρτη θα υπάρξει υπουργικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως στην επόμενη μέρα της πανδημίας θα πρέπει να τηρούνται μέτρα για την υγεία των πολιτών.

Επισήμανε πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί».

Με την επισήμανση πως «δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», υπογράμμισε πως «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα». Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.

«Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα».

Ειδική μνεία για τις εκκλησίες έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα επιτρέπεται η ατομική λειτουργία ενώ υποστήριξε ότι σε δεύτερο στάδιο θα επιτραπούν οι λειτουργίες παρουσία πιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ