Επιστρέφουν τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την θυσία επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναπαυτεί για πάντα στη γη της πατρίδας.

Τον Αύγουστο 2018 βρέθηκαν στην Κύπρο, στην «Άσπρη Μούτη», το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα (935 μ.), τα οστά του Γιαννιώτη ήρωα Γιώργου Παπαλαμπρίδη.

Εντοπίστηκαν σε έναν πρόχειρο, επιφανειακό τάφο εκεί όπου έπεσε πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς.

Η επιστροφή του Αντιστρατήγου Γεωργίου Παπαλαμπρίδη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στο αεροδρόμιο Τατοΐου και στην τελετή άφιξης των ηρωικών νεκρών μας θα παραστεί και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής δια του Προέδρου του Δ.Σ.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου. «Εκεί θα αποχαιρετίσουμε οριστικά τον φίλο, τον συμμαθητή, τον συμπατριώτη, τον ήρωα μας Γιώργο Παπαλαμπρίδη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας.

Στον φάκελο του Παπαλαμπρίδη, στην Υπηρεσία Αγνοουμένων, οι μαρτυρίες ζώντων συμπολεμιστών του είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με αυτές, «ο διοικητής του Β’ Λόχου, Γιώργος Παπαλαμπρίδης, στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο, δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του». Ο Παπαλαμπρίδης «δέχθηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή στο μέτωπο σε σημείο κάτω από το κράνος του. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο και ο Παπαλαμπρίδης έπεσε αιμόφυρτος και νεκρός πάνω σε ένα δεκανέα». Το πιο συνταρακτικό: «Δίπλα στον δεκανέα είδαμε τα μυαλά του Παπαλαμπρίδη».

Ο Γεώργιος Παπαλαμπρίδης πήγε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και τοποθετήθηκε στην Εθνική Φρουρά. Παρόλο που η διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς δεν ήταν να τοποθετηθεί ο Παπαλαμπρίδης σε Μονάδα Προκαλύψεως, αυτός προσφέρθηκε για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης να αναλάβει τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη, από το 1974, Αμμόχωστο.

Στις 19 Ιουλίου ο Παπαλαμπρίδης, με δική του θέληση, πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδακτύλου για να αποτρέψει την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς νότο.

Ο Λόχος του Παπαλαμπρίδη κράτησε τα υψώματα για τρεις ημέρες. Ο άξιος Γιαννιώτης έπεσε ηρωϊκά, ενώ ίσχυε ανακωχή. Το ΥΠΕΘΑ του απένειμε, ως ένδειξη τιμής, τον βαθμό του λοχαγού και το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, τον προήγαγε στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Η θυσία του Παπαλαμπρίδη έχει και μία άλλη διάσταση, καθώς μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη του δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, το 1912, ο οποίος έπεσε στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, πολεμώντας ως εθελοντής για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης γεννήθηκε το 1946 στα Ιωάννινα. Το 1958 εισήχθη στο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής. Το 1969 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ήταν άγαμος και ήρθε στην Κύπρο να υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά, με τον βαθμό του λοχαγού, το 1973.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ