Επιστολή Μπέγκα για την ανάπλαση της πλατείας

Επιστολή με την οποία ζητά να λάβουν μια σαφή θέση στις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής περί μη αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, έστειλε στο Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ιωαννίνων και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, τους ενημερώνει για τις ενέργειες της δικής του δημοτικής αρχής και το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ τονίζει και τη σημασία της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις βασισμένες στην επιστημονική γνώση.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Όπως σας είναι γνωστό η δημοτική μας αρχή προχώρησε σε μια συνειδητή απόφαση, με πολιτικά και επιστημονικά κριτήρια, να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με στόχο την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων.

Να σημειώσουμε ότι διαχρονικά η επιστημονική κοινότητα των μηχανικών και ειδικά των αρχιτεκτόνων διεκδικεί, και ορθά πράττει, την υλοποίηση τέτοιου μεγέθους έργων με τη διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Εμείς ως δημοτική αρχή αναγνωρίσαμε ότι η αυτή ήταν η βέλτιστη μέθοδος για την εκπόνηση μιας μελέτης που αφορά μια τόσο σημαντική – εμβληματική παρέμβαση και την ολοκληρώσαμε με επιτυχία, καθώς οι νικητές του διαγωνισμού έχουν ήδη παραδώσει την μελέτη εφαρμογής στο Δήμο και το έργο είναι ώριμο προς υλοποίηση.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική μας αρχή στο πλαίσιο του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών είχε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου.

Η σημερινή δημοτική αρχή όμως έχει δημοσιοποιήσει την άποψή της ότι το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν ικανοποιεί μερίδα πολιτών του δήμου και δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τα αποτελέσματά του.

Μια κρίση αυθαίρετη και χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές σας καλούμε ως υπεύθυνοι φορείς να τοποθετείτε επί του θέματος.

Πιστεύουμε ότι η επιστημονική σας άποψη είναι σημαντική τόσο για την εξέλιξη  του έργου,  όσο και για την υπεράσπιση της αντίληψης που υπηρετεί τη λογική της εμπιστοσύνης και του σεβασμού στην επιστημονική γνώση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξετε την άποψη πως οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίσσονται οραματικά, μέσω της υλοποίησης πολιτικών που υποστηρίζονται από σοβαρές επιστημονικές απόψεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ